Svet 59

03.06.2024.

23:57

Rat – dan 831: Rusija uzvraća udarac; "Uragani pogađaju neprijatelje"

Rat u Ukrajini – 831. dan. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazduhoplovna odbrana oborila dva ukrajinska aviona "mig 29", kao i da je pod kontrolom vojske Umansko u Donjeckoj oblasti.

Izvor: B92.net

Rat – dan 831: Rusija uzvraća udarac; "Uragani pogađaju neprijatelje"
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazduhoplovna odbrana oborila dva ukrajinska aviona "mig 29", kao i da je pod kontrolom vojske Umansko u Donjeckoj oblasti.

Završeno

22:45

Oboreno šest raketa sistema "oljha"

Ruski sistemi PVO oborili su šest raketa sistema "oljha" iznad Belgorodske oblasti, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

"Oko 21:10 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad višecevnim raketnim sistemom 'oljha' na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije teritorija Belgorodske oblasti", navodi se u saopštenju.

21:05

Pogođeno: Gori ruski tenk T-80

20:28

Švajcarski parlament nije odobrio pomoć Ukrajini u iznosu od 5 milijardi evra

Gornji dom švajcarskog parlamenta je odbio da odobri pomoć Ukrajini u iznosu od 5 milijardi švajcarskih franaka (5,12 milijardi evra) u okviru finansijskog paketa, uz obrazloženje da se tim izdvajanjem krši plan ograničenog zaduživanja te zemlje.

Sa 28 glasova protiv i 15 za, poslanici su odbili ceo finansijski paket vredan 15 milijardi švajcarskih franaka, koji je uključivao i 10,1 milijardu franaka dodatnih izdvajanja za potrebe švajcarskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Švajcarski poslanici su argumentovali ovakvu odlku tvrdnjom da je paket "u suprotnosti sa odredbom o smanjenju javnog duga" u Švajcarskoj zbog čega je odbačen neposredno uoči samita koji se održava u toj zemlji, na kojem bi trebalo da se razgovara o uspostavljanju mira u Ukrajini.

19:44

Kristofersen: NATO ima rok od 2-3 godine da se pripremi za odbranu od Rusije

Načelnik generalštaba norveške vojske general Eirik Kristofersen izjavio je danas da NATO ima rok od dve do tri godine da se pripremi za odbranu pre nego što se Rusija ponovo osposobi za izvođenje konvencionalnog napada.

"U jednom trenutku neko je rekao da će nam za to trebati 10 godina, ali mislim da je reč o roku manjem od 10 godina zbog industrijske baze kakva sada postoji u Rusiji", rekao je general Kristofersen, prenosi Blumberg.

On je ukazao na to da će za realizaciju ovog plana biti potrebno "neko vreme", što daje prostor saveznicima u NATO da u naredne dve do tri godine obnove svoje snage i zalihe istovremeno podržavajući Ukrajinu.

19:20

"Uragani pogađaju neprijatelje"

19:18

Rusija uzvraća udarac: Napravljen spisak za Britance

Ruska Federacija je uvela sankcije protiv većeg broja britanskih političara, novinara i eksperata odgovornih za antirusko delovanje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ceo tekst pročitajte ovde.

18:40

Stvoreni su "kotlovi", nemaju gde

Ruske trupe opkolile su borce Oružanih snaga Ukrajine u Volčansku, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris.

Ekspert je naglasio da su ukrajinski vojnici blokirani na dva mesta. Govorimo o takozvanim "kotlovima".

"Ukrajinske trupe su opkoljene, što znači da nemaju gde da se povuku", rekao je Merkuris na Jutjub blogu.

U takvim uslovima, Oružane snage Ukrajine mogu samo da pojačaju otpor. Ali ako ne budu imali logistiku, to neće dugo trajati. Ruske trupe kontrolišu nebo iznad Volčanska i većinu puteva koji vode u grad.

"Ukrajinske trupe su u suštini u zamci, čini se da Rusi potpuno kontrolišu situaciju", zaključio je analitičar.

17:17

Italija planira slanje drugog PVO sistema SAMP/T Ukrajini

Italija će verovatno poslati Ukrajini i drugi PVO sistem SAMP/T, potvrdio je danas neimenovani izvor upućen u ovo pitanje navodeći da je to odgovor na zahteve Kijeva za dobijanje veće pomoći za odbijanje ruskih vazdušnih napada.

Ovaj francusko-italijanski PVO sistem poznat i kao MAMBA je oružje koji može da prati desetine ciljeva, da presretne 10 meta odjednom i jedini je sistem evropske proizvodnje koji može da presreće balističke rakete, prenosi Rojters.

Rim i Pariz zajednički su isporučili Ukrajini prvi PVO sistem 2023. godine, ali poslednjih meseci Ukrajina je više puta pozivala svoje partnere da pruže veću pomoć ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani koja se suočava sa baražnim ruskim napadima na gradove i energetsku infrastrukturu.

17:05

Nastavljaju se žestoke borbe u Harkovskoj oblasti

Ukrajinska vojska izveštava o intenzivnim borbama na Harkovskom pravcu, a to navode i informacije Moskve.

Kijev tvrdi da se na Harkovskom pravcu nastavlja se bitka kod Lipcova, da se u pravcu Kupjanska broj povećao broj ruskih napada.

Ruske trupe su navođenim vazdušnim bombama i nenavođenim projektilima gađali okruge Siversk, Kupjansk i Sinkivka, prenosi Ukrinform.

16:41

Još jedna zemlja dala "zeleno svetlo": Rusija je meta

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je danas, nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Singapuru, da Kijev može koristiti holandske F-16 da gađa rusku teritoriju.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: