Svet 0

02.06.2024.

20:26

Zaseda ratni kabinet: Odlučuje se o primirju

Uži ratni kabinet Izraela započeo je večeras sastanak na kojem razgovara o najnovijem predlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznele SAD.

Izvor: Tanjug

Zaseda ratni kabinet: Odlučuje se o primirju
Profimedia

Podeli:

Predlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponove igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti, prenosi Tajms of Izrael.

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanijahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

Glavni spoljnopolitički savetnik Netanijahua Ofir Falk izjavio je da je Izrael prihvatio plan za prekid vatre u Gazi koji je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden.

Međutim, Netanijahu je rekao da ne može biti trajnog mira dok se ne uništi Hamas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: