Svet 13

01.06.2024.

10:19

Prva linija odbrane: Ako Ukrajina padne oni su sledeći

Estonija sebe smatra zemljom na prvoj liniji fronta, članicom NATO-a čiji graničari gledaju preko reke Narve do ruske tvrđave Ivangorod.

Izvor: Klix.ba

Prva linija odbrane: Ako Ukrajina padne oni su sledeći
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

Mala baltička država, koja je nekada bila deo Sovjetskog Saveza, uverena je da će predsednik Vladimir Putin, kada se okončaju borbe u Ukrajini, skrenuti pažnju na Baltik, tražeći da zemlje poput Estonije vrati pod kontrolu Moskve.

Da bi sprečila tu mogućnost, vlada je uložila novac i oružje u ukrajinske ratne napore, donirajući više od jednog procenta svog BDP-a Kijevu.

"Kada bi svaka zemlja NATO-a to uradila – Ukrajina bi pobedila", rekla je premijerka Kaja Kalas.

Ali Ukrajina ne pobeđuje.

U nedostatku artiljerije, municije, protivvazdušne odbrane i trupa, Ukrajina se bori da obuzda samu težinu ruske vatrene moći, kasetnih bombi i masovnih pešadijskih napada koji se često graniče sa samoubilačkim.

Na pitanje novinara Bi-Bi-Sija šta je "Estonski plan B ako Ukrajina izgubi ovaj rat i ruska invazija uspe", Kalas je odgovorio:

"Nemamo plan B za rusku pobedu jer bismo tada prestali da se fokusiramo na plan A... Ne treba da podlegnemo pesimizmu. Pobeda u Ukrajini nije samo teritorija. Ako Ukrajina uđe u NATO, čak i bez neke teritorije, onda je to pobeda jer će biti stavljena pod okrilje NATO-a", istakla je ona.

Kalas je kontroverzna političarka, ali nije prvi nacionalni lider koji je popularniji van svoje zemlje nego kod kuće. Rođena kao sovjetska državljanka, njena majka i baka su prisilno deportovane u Sibir. Ona sada ima 46 godina i premijerka je od 2021. godine.

Mnogi Estonci nisu srećni zbog povećanja poreza za doprinos odbrani Ukrajine. Ali Kalas želi da se Zapad probudi za ono što ona vidi kao egzistencijalnu pretnju od novonastale agresivne Rusije.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: