Svet 15

01.06.2024.

23:33

Rat – dan 829: Rusi na udaru; Ubijena majka i ćerka u Zaporožju; Oborena raketa iznad Belogoroda

Rat u Ukrajini ušao je u 829. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 829: Rusi na udaru; Ubijena majka i ćerka u Zaporožju; Oborena raketa iznad Belogoroda
Profimedia

Podeli:

Ukrajinske vlasti počele su evakuaciju stanovnika na zoločevskom pravcu u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik Zoločevske seoske vojne uprave Viktor Kovaljenko.

Završeno

22:21

Ukrajinske snage ubile majku i kćerku u granatiranju sela u Zaporožju

Ukrajinske oružane snage granatirale su selo Novohorivka u Zaporoškoj oblasti, ubivši 36-godišnju ženu i njenu 13-godišnju kćerku, javio je na Telegram kanalu regionalni guverner Jevgenij Balicki.

On je rekao da je žena preminula na licu mesta, a devojčica je u nesvesnom stanju prebačena u bolnicu, gde je umrla na intenzivnoj nezi, prenosi RIA Novosti.

Ruska agencija navodi da su ukrajinske 27. maja granatirale ovu oblast i tom prilikom pogodile školu.

21:20

21:20

Rusi na udaru u DNR

Ukrajinska vojska je gađala iz MLRS Elenovku u DNR, što je rezultiralo oštećenjem pijace i privatne kuće.

Posledice granatiranja snimili su predstavnici Istražnog komiteta.

21:19

Hidroelektrana u kritičnom stanju

Dnjeparska hidroelektrana, pod kontrolom ukrajinske vojske u Zaporožju, je u kritičnom stanju nakon noćnog udara, rekao je šef administracije Ivan Fjodorov.

21:19

Oborena raketa i dva drona

PVO je oborila ukrajinsku protivbrodnu raketu "neptun" i dva drona iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

19:04

Rusi pojačali tempo; Borbe ne prestaju

Pritisak ruske vojske na Pokrovskom pravcu se ne smanjuje, istovremeno se pojačava tempo napada na Siverski i Kurahovski pravac, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

"Ukrajinski vojnici fleksibilno odgovaraju na akcije okupatora i preduzimaju sve neophodne mere da iscrpe ofanzivni potencijal ruskih trupa", saopštio je Generalštab. U Harkovskoj oblasti ruska vojska lansirala je vođene vazdušne bombe na Vovčanski Hutor i Zibini, a u popodnevnim satima, Rusi su izveli raketni napad na Harkov, navodi se u saopštenju.

Ruska vojska ne prestaje da gađa artiljerijom pogranična naselja Sumske i Černigovske oblasti, a borbe se vode i u pravcu Kupjanska.

Ruske trupe sprovode aktivne operacije u regionu Siver i broj borbenih okršaja tamo je porastao na devet. Ukrajinske trupe odbile su jedan napad, saopštio je Generalštab.

U pravcu Kramatorska, ukrajinska vojska zaustavila je rusko napredovanje u pravcu Časov Jara.

"Od jutros ukrajinski branioci su već odbili osam juriša ruske vojske u pravcu Pokrovskog, a trenutno je u toku još 11. Osvajači napadaju uz podršku avijacije", ističe se u saopštenju. Dodaje se da se borbe nastavljaju u pravcu Kurahova, gde su Rusi u toku dana izveli 17 udara.

18:06

Zelenski stigao u Singapur na bezbednosni samit

Volodimir Zelenski stigao je danas u Singapur gde se održava bezbednosni samit "Šangri-La dijalog", u nastojanju da prikupi podršku Kijevu u jeku ruske ofanzive.

Zelenski bi trebalo da se učesnicima bezbednosnog samita obrati sutra oko 11.30 po lokalnom vremenu, saopštio je Međunarodni institut za strateške studije, koji je organizator događaja.

On se na marginama samita sastao sa predsednikom Indonezije Prabovom Subjantom sa kojim je razgovarao o pravcima bilateralne saradnje, kao i o napretku u primeni ukrajinske Formule mira.

Ukrajinski lider je u objavi na platformi Iks rekao da će "održati niz sastanaka, posebno sa predsednikom Singapura Tarmanom Šanmugaratnamom i premijerom Lorensom Vongom, predsednikom Istočnog Timora Hozeom Ramos-Hortom, američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i singapurskim investitorima".

16:04

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Oružane snage Rusije izvele su intenzivni napad na objekte ukrajinskog energetskog sistema, kao odgovor na pokušaje Kijeva da ošteti ruske energetske objekte;

-Južna grupa Oružanih snaga Rusije poboljšala je situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 660 ljudi;

-Oružane snage Rusije pogodile su skladišta zapadnog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine;

-Severna grupa Oružanih snaga Rusije nastavila je napredovanje u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine, izvela je napade na ljudstvo i opremu osam brigada;

-Ruske oružane snage su napale grupu tehničkih stručnjaka koji su davali zadatke ukrajinskim jurišnim bespilotnim letelicama;

-Jedinice Severne grupe odbijale su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

-Grupa Centar Oružanih snaga Rusije poboljšala je taktičku poziciju i odbila šest kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

-Ruski sistemi PVO oborili su 62 ukrajinske bespilotne letelice, 14 projektila hajmars i tri bombe Hamer;

-Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 240 vojnika u zoni odgovornosti Severne grupe Oružanih snaga Rusije;

-Jedinice Severne grupe Oružanih snaga Rusije uništile su sistem hajmars tokom protivbaterijskoj boja;

-Jedinice zapadne grupe zauzimale su povoljnije položaje i odbijale po jedan kontranapad dnevno;

-Jedinice Zapadne grupe pogodile su formacije četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, uključujući Azov (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji);

-Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 450 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe;

-Grupa Oružanih snaga Rusije "Istok" zauzela je povoljnije pozicije, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 120 ljudi.
 

13:43

Posledice ruskih napada

13:40

38,940 mrtvih

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: