Svet 5

31.05.2024.

18:01

Zabrinutost raste: Pomažu Rusiji u ratu, flagrantno kršenje brojnih rezolucija

Zemlje G7 i njihovi saveznici izrazili su danas veliku zabrinutost zbog rastuće vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije, i pozvale Pjongjang da prekine sa "ilegalnim prebacivanjem oružja" kojim se pomaže Rusija da vodi rat protiv Ukrajine.

Izvor: Beta

Zabrinutost raste: Pomažu Rusiji u ratu, flagrantno kršenje brojnih rezolucija
Profimedia

Podeli:

"Duboko smo zabrinuti zbog produbljivanja saradnje između Severne Koreje i Rusije u flagrantnom kršenju brojnih rezolucija Saveta bezbednosti UN", piše u saopštenju  Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija koje je objavila Italija, ovogodišnja  predsedavajuća G7.

Oni su pozvali Severnu Koreju i Rusiju da prekinu sa svojim ilegalnim transferom oružja. Saopštenje su potpisali i Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Evropska unija.

Poslednji paket sankcija predsstavlja koordinisan napor da se odgovori na delovanje Severne Koreje i Rusije, i da se učini da pojedinci i entiteti koji su uključeni u ilegalni transfer oružja iz Severne Koreje ka Rusiji namenjenih za napad na Ukrajinu snose finansijski trošak.

"Naše vlade se odlučno protive tim konstantnim prenosom oružja koje Rusija koristi da bombarduje važnu ukrajinsku infrastrukturu čime nanosi patnju ukrajinskom narodu", dodaje se u saopštenju.

Evropska unija danas je dodala šest pojedinaca i tri entiteta na svoj spisak sankcija protiv Severne Koreje zbog aktivnosti zaobilaženja sankcija kojim bi mogla da se stvore sredstva za ilegalne nuklearne i balističke programe u Severnoj Koreji, "zbog vojne podrške koju Pjongjang pruža ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine".

Sa tim merama EU je sankcionisala 77 pojedinaca i 20 entiteta zbog programa naoružanjaSseverne Koreje, pored sankcija koje su uvele Ujedinjene nacije.

Prema izveštajju koji je Pentagon objavio ove nedelje Rusija koristi severnokorejske balističke rakete u Ukrajini.

Vojna obaveštajna agencija SAD (DIA) imala je snimke koji su potvrdili da su krhotine pronađene u januaru u Hakrovskoj oblasti na severoistoku Ukrajine od balističke rakete kratkog dometa proizvedene u Severnoj Koreji.

Seul optužuje Pjongjang da je poslao hiljade kontejnera sa oružjem u Rusiju ignorišući sankcije UN koje pogađaju dve zemlje, Rusiju zbog njene invazije Ukrajine i Severnu Koreju zbog njenog nuklearnog programa.

Pjongjang je u maju demantovao te tvrdnje kao "apsurdne" uz navode da nema nikakvu nameru da izvozi svoje vojne tehničke kapacitete bilo kojoj zemlji.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un posetio je Rusiju 2023. godine, u retkom izlasku iz zemlje, gde se susreo sa predsednikom Vladimirom Putinom. U pripremi je poseta Putina Severnoj Koreji, Kremlj je ovog meseca preneo ruskim medijima.

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: