Svet 3

31.05.2024.

12:25

Usvojena deklaracija: Osuđen ruski "genocid" u Ukrajini; "Što ne osudiste patnju jugoslovenske dece?"

Zamenik predsednika parlamenta Moldavije dokumentovao je broj ubijene ili nestale dece u sukobu, zajedno sa skoro 20.000 odvedenih u Rusiju, prema podacima ukrajinske vlade.

Izvor: kyivpost

Usvojena deklaracija: Osuđen ruski "genocid" u Ukrajini; "Što ne osudiste patnju jugoslovenske dece?"
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Moldavski parlament je u četvrtak osudio rusku invaziju na Ukrajinu kao "genocid" u vezi sa tretmanom Moskve prema deci u okupiranim oblastima, ali opozicione stranke koje su naklonjene Moskvi odbile su da učestvuju u glasanju.

Šezdeset poslanika u skupštini koja ima 101 mesto podržalo je deklaraciju, pridruživši se nekoliko nacionalnih parlamenata u usvajanju sličnih dokumenata i ponudivši da nastavi da pruža pomoć Ukrajincima koji beže od sukoba.

Više od dve godine duga invazija, koju je osudila proevropska predsednica Maja Sandu, pogodila je zemlju koja se nalazi između Ukrajine i Moldavije, sa velikim brojem fragmenata dronova i raketa koji su pali na njenu teritoriju.

Zamenica predsednika parlamenta Doina German dokumentovala je broj dece ubijene ili nestale u sukobu, zajedno sa skoro 20.000 odvedenih u Rusiju, prema podacima ukrajinske vlade.

Opozicionarka Regina Apostolova optužila je Sanduovu Stranku akcije i solidarnosti (PAS) za dvostruke standarde, rekavši da bi veće takođe trebalo da osudi patnje dece u bivšoj Jugoslaviji.

Zamenik komunista Oleg Reidman pozvao je na oprez, rekavši da je genocid pravni izraz sa kriterijumima koje treba ispuniti.

Radu Marijan iz vladajuće PAS odbacio je prigovore opozicije, rekavši: "Ovo su naše komšije. Ovde su smeštene hiljade ukrajinske dece, dece izbeglica."

Rusija je odbacila optužbe da je kidnapovala ili deportovala ukrajinsku decu, rekavši da su odvedena u bezbedna područja, daleko od sukoba.

Međunarodni krivični sud je u martu 2023. izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, navodeći kao razlog prisilno premeštanje dece u Rusiju.

 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: