Svet 0

31.05.2024.

10:12

Pokrenut "osvetnički" napad

Televizija jemenskih Huta Al-Masira objavila je danas da je u američkim i britanskim napadima na jemensku provinciju Hodeida poginulo 14 ljudi, a ranjeno više od 30 ljudi.

Izvor: Index.hr

Pokrenut "osvetnički" napad
Profimedia

Podeli:

Mediji su preneli da su napadi bili usmereni na zgradu radija u Hodeidi i na luku Salif.

Vojske SAD i Velike Britanije saopštile su da su sinoć izvele napade na mete Huti u Jemenu kako bi odvratile militantnu grupu od daljeg ometanja transporta u Crvenom moru.

Centralna komanda SAD objavila je u saopštenju da su američke i britanske snage pogodile 13 ciljeva u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je zajednička operacija usmerena na tri lokacije u lučkom gradu Hodeidi na Crvenom moru, za koji se navodi da su se nalazile bespilotne letelice i oružje zemlja-vazduh.

"Kao i uvek, najveća pažnja je vođena prilikom planiranja napada da se minimizira svaki rizik za civile ili nevojnu infrastrukturu", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

"Izvođenje napada u satima mraka takođe je trebalo dodatno da ublaži takve rizike", dodali su.

Huti, koji kontrolišu glavni grad Jemena i većinu naseljenih oblasti, od novembra napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu između Izraela i militanata Hamasa, koji je podstakao SAD i Britaniju da ih napadnu od februara.

Lider Jemenskih Huta Malik al Huti rekao je u februaru: "Izraelska, američka i britanska agenda nastoji da okonča palestinsko pitanje."

On je dodao da su operacije Huta u Crvenom moru "legitimne da pomognu narodu Gaze i okončaju nametnutu opsadu".
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: