Svet 4

31.05.2024.

9:05

Jedan od glavnih aktera ne učestvuje na konferenciji: Niste ispunili uslove

Kina je potvrdila da neće prisustvovati mirovnoj konferenciji o Ukrajini kojoj će domaćin biti Švajcarska sledećeg meseca, rekla su četiri izvora sa direktnim saznanjima o tome.

Izvor: Jutarnji.hr

Jedan od glavnih aktera ne učestvuje na konferenciji: Niste ispunili uslove
EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Podeli:

Peking je odbio poziv jer nisu ispunjeni uslovi za njihovo učešće, uključujući učešće Rusije i Ukrajine, rekli su tri izvora.

Neutralna švajcarska vlada traži širok odziv iz celog sveta na samit 15. i 16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put za mirovni proces u Ukrajini. Moskva nije pozvana.

Kina je ove nedelje rekla diplomatama da uslovi koji nisu ispunjeni uključuju da konferenciju priznaju i Rusija i Ukrajina, da sve strane treba da učestvuju ravnopravno i da se o svim predlozima treba pošteno raspravljati, rekao je jedan od izvora.

Peking podržava sazivanje mirovne konferencije koju priznaju obe strane sa jednakim učešćem svih strana, rekao je u ponedeljak portparol ministarstva spoljnih poslova.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predložio je u četvrtak da bi Kina mogla da organizuje mirovnu konferenciju na kojoj bi mogle da učestvuju Rusija i Ukrajina.

Lavrov je rekao da bi takav potez bio nastavak napora Pekinga da reši ukrajinsku krizu.

"Delimo stav (Kine) da se prvenstveno treba baviti osnovnim uzrocima sukoba i zaštititi pravne interese svih strana, uz naknadne sporazume zasnovane na principu jednake i nedeljive bezbednosti," rekao je Lavrov i dodao da je ovo "podrazumeva poštovanje realnosti na terenu, koja odražava volju ljudi koji tamo žive".

Rusija je više puta pozivala na pregovore pod uslovom da Kijev i Zapad priznaju njegove teritorijalne dobiti u Ukrajini.

Kijev je te predloge odbio. Ukrajina je u januaru pozvala kineskog predsednika Si Đinpinga da učestvuje na planiranom samitu svetskih lidera u Švajcarskoj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ove nedelje američkog predsednika Džoa Bajdena da prisustvuje, ali Vašington nije potvrdio koga će poslati. Kina ima bliske veze sa Rusijom i uzdržala se od kritikovanja njene invazije na Ukrajinu, ali je ranije ponudila pomoć u posredovanju u sukobu.

Švajcarska je nastojala da ubedi više zemalja globalnog juga, uključujući Kinu, da prisustvuju konferenciji.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: