Svet 27

31.05.2024.

23:53

Rat – dan 828: Pokrenut napad dronovima, oko 20 njih kruži; Uočeni i avioni VIDEO

Završen je 828. dan rata u Ukrajini. Ruske snage izvele su rano jutros raketni napad na Kijev, a gradska uprava saopštila je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve projektile.

Izvor: B92.net

Rat – dan 828: Pokrenut napad dronovima, oko 20 njih kruži; Uočeni i avioni VIDEO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

Kako je navedeno, ruske snage su koristile krstareće rakete, a usled pada delova projektila izbio je požar u nestambenoj zgradi, prenosi Unijan. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

  • Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite na blogu UŽIVO

Završeno

23:47

Poletelo i nekoliko aviona

Kanali za praćenje izvestili su da je poletelo i nekoliko aviona Tu-95. 

Građanima je poslato upozorenje: Ne ignorišite alarme ove noći;

23:44

Pokrenut napad dronovima: Oko 20 "šaheda" iznad Ukrajine

Kako prenose ukrajinski kanali na Telegramu, Rusi su večeras pokrenuli napad dronovima.

Oko 20 "šaheda" je iznad Ukrajine, a u opasnosti su regioni Odesa, Nikolajev, Herson, Dnjepropetrovsk, Kirovograd, Čerkasi;

22:43

Kuleba: Hvala Americi što nam je dozvolila udare američkim oružjem po Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zahvalio je večeras američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu što je Vašington dozvolio Kijevu udare američkim oružjem po ruskoj teritoriji.

"Pozdravljam odluku SAD kojom se Ukrajini dozvoljava da se bolje brani od ruskih napada. To je potez u pravo vreme, u pravom smeru. Razgovarali smo o najnovijim koracima koji su preduzeti da se Ukrajini isporuče dodatni sistemi 'patriot'. Timovi predsednika Zelenskog i Bajdena rade na svim nivoima da se reši ovo pitanje što pre", istakao je Kuleba na platformi Iks.

On je dodao da su njih dvojica razgovarali o predstojećem samitu u Švajcarskoj o Ukrajini i samitu NATO u Vašingtonu ovog leta.

22:41

"Noćni lov počinje"

22:37

Odesa, Hakovska i Nikolajevska oblast na udaru, proglašena opasnost

22:21

Poginulo petoro civila u DNR

Petoro civila je poginulo, a troje je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je predsednik Republike DNR.

20:16

Avioni F-16 kreću ka Ukrajini

Borbeni avioni F-16 u vlasništvu Danske, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro će biti isporučeni Ukrajini, izjavila je danas danska premijerka Mete Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare učesnika trećeg samita Ukrajina-Severna Evropa.

Ona je napomenula da je današnji sastanak u Stokholmu snažna poruka da svi ljudi u severnoj Evropi čvrsto stoje uz Ukrajinu.

"Druga poruka je vrlo jasna - moramo ubrzati i povećati našu podršku Ukrajini, jer je situacija na ratištu veoma kritična. Sada imamo bezbednosne obaveze svih severnoevropskih zemalja. Dali smo Ukrajini mnogo vojne pomoći i želimo da damo još više. Uskoro će danski F-16 krenuti za Ukrajinu", rekla je Frederiksen, prenosi Ukrinform.

Ona je dodala da su sve zemlje Severne Evrope doprinele zajedničkoj nabavci municije i sve su saglasne da postoji potreba da se izgradi sopstvena odbrambena industrija i podrži proizvodnja naoružanja, opreme i dronova u Ukrajini.

"Kao saveznici Ukrajine, razumemo da ne dajemo dovoljno i to mora da se promeni kako biste dobili pomoć u odgovarajućim iznosima", poručila je danska premijerka.

19:42

Holandski vojnik poginuo u Ukrajini

Još jedan Holanđanin koji se dobrovoljno prijavio da se pridruži ukrajinskim odbrambenim snagama poginuo je na bojnom polju, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi holandski javni servis NOS. 

Holandski vojnik, čije ime nije otkriveno, borio se u sastavu Međunarodne legije, a poginuo je u borbama kod Časov Jara, na severu Donjecke oblasti 20. maja, a njegovo telo je vraćeno u domovinu.

Ovo je treći holandski dobrovoljac ubijen u akciji tokom rusko-ukrajinskog rata. Ministarstvo spoljnih poslova Holandije navodi da nema tačne podatke o tome koliko građana Holandije ratuje u Ukrajini, niti koliko ih je poginulo.

19:14

Rusi jurišaju; Žestoke borbe u Krasnogorovki

Na Donjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju juriš na Krasnogorovku, oslanjajući se na ranije zauzete položaje u industrijskoj zoni fabrike vatrostalnih proizvoda. Usled najnovijih napada, uspeli su da malo napreduju u centru naselja.

Sudeći po snimcima koji su se pojavili na internetu, ruski vojnici uspostavili su kontrolu nad zgradom gradskog veća. Zauzele su ga dve jurišne grupe, koje su ušle u zgradu iz dva pravca i očistile objekat tokom borbe iz blizine.

Međutim, VSU se i dalje drži razvoja i kreće u kontranapade. Kao i ranije, napredak je ometen velikom upotrebom FPV dronova, što otežava upotrebu opreme za podršku pešadiji. Istovremeno, avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga klizećim bombama uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine i utire put jedinicama koje napreduju.

U ovom trenutku ukrajinske formacije zauzimaju odbranu u kompleksu petospratnica severno od vatrostalnog postrojenja i gradskog veća, gde se vode žestoke borbe bukvalno za svaku kuću. Međutim, nakon što ih preuzmu pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine, ostaće samo privatni sektor, koji će VSU biti teže da brani.

18:28

Oboreno šest ukrajinskih dronova

Šest ukrajinskih dronova oboreno je iznad Belgorodske oblasti oko 16 sati po moskovskom vremenu.
 

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: