Svet 27

31.05.2024.

23:53

Rat – dan 828: Pokrenut napad dronovima, oko 20 njih kruži; Uočeni i avioni VIDEO

Završen je 828. dan rata u Ukrajini. Ruske snage izvele su rano jutros raketni napad na Kijev, a gradska uprava saopštila je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve projektile.

Izvor: B92.net

Rat – dan 828: Pokrenut napad dronovima, oko 20 njih kruži; Uočeni i avioni VIDEO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

Kako je navedeno, ruske snage su koristile krstareće rakete, a usled pada delova projektila izbio je požar u nestambenoj zgradi, prenosi Unijan. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

  • Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite na blogu UŽIVO

Završeno

23:47

Poletelo i nekoliko aviona

Kanali za praćenje izvestili su da je poletelo i nekoliko aviona Tu-95. 

Građanima je poslato upozorenje: Ne ignorišite alarme ove noći;

23:44

Pokrenut napad dronovima: Oko 20 "šaheda" iznad Ukrajine

Kako prenose ukrajinski kanali na Telegramu, Rusi su večeras pokrenuli napad dronovima.

Oko 20 "šaheda" je iznad Ukrajine, a u opasnosti su regioni Odesa, Nikolajev, Herson, Dnjepropetrovsk, Kirovograd, Čerkasi;

22:43

Kuleba: Hvala Americi što nam je dozvolila udare američkim oružjem po Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zahvalio je večeras američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu što je Vašington dozvolio Kijevu udare američkim oružjem po ruskoj teritoriji.

"Pozdravljam odluku SAD kojom se Ukrajini dozvoljava da se bolje brani od ruskih napada. To je potez u pravo vreme, u pravom smeru. Razgovarali smo o najnovijim koracima koji su preduzeti da se Ukrajini isporuče dodatni sistemi 'patriot'. Timovi predsednika Zelenskog i Bajdena rade na svim nivoima da se reši ovo pitanje što pre", istakao je Kuleba na platformi Iks.

On je dodao da su njih dvojica razgovarali o predstojećem samitu u Švajcarskoj o Ukrajini i samitu NATO u Vašingtonu ovog leta.

22:41

"Noćni lov počinje"

22:37

Odesa, Hakovska i Nikolajevska oblast na udaru, proglašena opasnost

22:21

Poginulo petoro civila u DNR

Petoro civila je poginulo, a troje je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je predsednik Republike DNR.

20:16

Avioni F-16 kreću ka Ukrajini

Borbeni avioni F-16 u vlasništvu Danske, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro će biti isporučeni Ukrajini, izjavila je danas danska premijerka Mete Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare učesnika trećeg samita Ukrajina-Severna Evropa.

Ona je napomenula da je današnji sastanak u Stokholmu snažna poruka da svi ljudi u severnoj Evropi čvrsto stoje uz Ukrajinu.

"Druga poruka je vrlo jasna - moramo ubrzati i povećati našu podršku Ukrajini, jer je situacija na ratištu veoma kritična. Sada imamo bezbednosne obaveze svih severnoevropskih zemalja. Dali smo Ukrajini mnogo vojne pomoći i želimo da damo još više. Uskoro će danski F-16 krenuti za Ukrajinu", rekla je Frederiksen, prenosi Ukrinform.

Ona je dodala da su sve zemlje Severne Evrope doprinele zajedničkoj nabavci municije i sve su saglasne da postoji potreba da se izgradi sopstvena odbrambena industrija i podrži proizvodnja naoružanja, opreme i dronova u Ukrajini.

"Kao saveznici Ukrajine, razumemo da ne dajemo dovoljno i to mora da se promeni kako biste dobili pomoć u odgovarajućim iznosima", poručila je danska premijerka.

19:42

Holandski vojnik poginuo u Ukrajini

Još jedan Holanđanin koji se dobrovoljno prijavio da se pridruži ukrajinskim odbrambenim snagama poginuo je na bojnom polju, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi holandski javni servis NOS. 

Holandski vojnik, čije ime nije otkriveno, borio se u sastavu Međunarodne legije, a poginuo je u borbama kod Časov Jara, na severu Donjecke oblasti 20. maja, a njegovo telo je vraćeno u domovinu.

Ovo je treći holandski dobrovoljac ubijen u akciji tokom rusko-ukrajinskog rata. Ministarstvo spoljnih poslova Holandije navodi da nema tačne podatke o tome koliko građana Holandije ratuje u Ukrajini, niti koliko ih je poginulo.

19:14

Rusi jurišaju; Žestoke borbe u Krasnogorovki

Na Donjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju juriš na Krasnogorovku, oslanjajući se na ranije zauzete položaje u industrijskoj zoni fabrike vatrostalnih proizvoda. Usled najnovijih napada, uspeli su da malo napreduju u centru naselja.

Sudeći po snimcima koji su se pojavili na internetu, ruski vojnici uspostavili su kontrolu nad zgradom gradskog veća. Zauzele su ga dve jurišne grupe, koje su ušle u zgradu iz dva pravca i očistile objekat tokom borbe iz blizine.

Međutim, VSU se i dalje drži razvoja i kreće u kontranapade. Kao i ranije, napredak je ometen velikom upotrebom FPV dronova, što otežava upotrebu opreme za podršku pešadiji. Istovremeno, avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga klizećim bombama uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine i utire put jedinicama koje napreduju.

U ovom trenutku ukrajinske formacije zauzimaju odbranu u kompleksu petospratnica severno od vatrostalnog postrojenja i gradskog veća, gde se vode žestoke borbe bukvalno za svaku kuću. Međutim, nakon što ih preuzmu pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine, ostaće samo privatni sektor, koji će VSU biti teže da brani.

18:28

Oboreno šest ukrajinskih dronova

Šest ukrajinskih dronova oboreno je iznad Belgorodske oblasti oko 16 sati po moskovskom vremenu.
 

16:20

Uništavanje ruskog tenka od strane ratnika iz 79. vazdušno-jurišne brigade

16:18

Poljska: Bezbednije obučavati ukrajinske trupe u Poljskoj nego u Ukrajini

Poljska smatra da je bezbednije da obučava ukrajinske trupe u Poljskoj, umesto da šalje svoje trupe u Ukrajinu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu.

''Poljska je razmotrila zahtev Ukrajine u vezi sa obukom, ali smo došli do zaključka da bi bilo sigurnije i efikasnije obučavati ukrajinske jedinice u Poljskoj i da bi to bio efikasniji način da se pomnogne Ukrajini'', rekao je Sikorski, prenosi Rojters.

Zemlje Evropske unije raspravljale su o tome da li da obučavaju trupe na terenu u Ukrajini, ali tek treba da postignu zajednički stav.

Francuska bi uskoro mogla da pošalje vojne trenere u Ukrajinu uprkos zabrinutosti nekih saveznika i kritikama Rusije, a takvu odluku bi mogla da objavi sledeće nedelje tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Parizu.

15:43

Blinken potvrdio da su SAD odobrile upotrebu američkog oružja za napade na Rusiju

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je danas da su SAD odobrile da Ukrajina upotrebi američko oružje za napade na teritoriju Rusije.

Blinken je rekao novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage poslednjih nekoliko sedmica pojačale napade na grad Harkov na severoistoku Ukrajine, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je prethodno da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

15:42

"Sigurnije je da vas obučavamo kod nas"

Poljska smatra da je bezbednije da obučava ukrajinske trupe u Poljskoj, umesto da šalje svoje trupe u Ukrajinu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu.

''Poljska je razmotrila zahtev Ukrajine u vezi sa obukom, ali smo došli do zaključka da bi bilo sigurnije i efikasnije obučavati ukrajinske jedinice u Poljskoj i da bi to bio efikasniji način da se pomnogne Ukrajini'', rekao je Sikorski, prenosi Rojters.

Zemlje Evropske unije raspravljale su o tome da li da obučavaju trupe na terenu u Ukrajini, ali tek treba da postignu zajednički stav.

15:22

Pet nordijskih država sklopilo bilateralne sporazume o vojnoj saradnji s Ukrajinom

Pet nordijskih država sklopilo je danas u Stokholmu, tokom nordijsko-ukrajinskog samita, bilateralne sporazume o vojnoj saradnji s Ukrajinom.

"Ovo šalje važan signal ukrajinskom narodu da je naš angažman čvrst i trajan. Ukrajinski cilj je naš cilj", napisao je premijer Švedske Ulf Kristersson na društvenoj mreži Iks nakon sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji je u Stokholmu.

Zelenski se tokom samita sastao s Kristersonom, finskim predsednikom Aleksandrom Stubom, danskom premijerkom Mete Frederiksen, norveškim premijerom Jonasom Garom Stoereom i islandskim premijerom Bjarnijem Benediksonom.

"Naši glavni prioriteti su da obezbedimo više sistema protiv-vazduhoplovne odbrane za Ukrajinu, zajedničke projekte odbrambene industrije i naoružanje za naše ratnike, kao i globalni napori da primoramo Rusiju da sklopi mir", napisao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

15:11

Zelenski: SAD dozvolile upotrebu američkog oružja na teritoriji Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

Zelenski je rekao u intervjuu za Gardijan, da je dvosmislenost Bele kuće koštala života i pozvao je američkog predsednika Džozefa Bajdena da prevaziđe svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj "eskalaciji" sa Moskvom.

Ukrajinski predsednik je rekao da je upotreba bilo kakvog zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju samo pitanje vremena.

"Mislim da je upotreba bilo kog oružja, zapadnog oružja, na teritoriji Rusije pitanje vremena", rekao je Zelenski.

15:10

Ukrajinci se povlače; Ruski ministar odbrane: Sve je uzaludno

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov izjavio je danas da je ruska vojska u oblasti Harkova primorala ukrajinske snage da se povuku osam do devet kilometara i naveo da su ruske snage ovog meseca preuzele kontrolu nad 28 naselja.

Ceo tekst pročitajte ovde.

13:55

Hiljade ukrajinskih zatvorenika podnose molbu da se pridruže vojsci

U nastojanju da popuni sve tanje redove svoje pešadije, Ukrajina se okrenula regrutovanju zatvorenika da se pridruže borbi protiv Rusije, a do sada se prijavilo više od četiri hiljade zatvorenika.

Ministar pravde Ukrajine kaže da bi moglo biti mobilisano do 20.000 zatvorenika.

Prema sporazumu koji je vlada ponudila, zatvorenici će biti oslobođeni preostale kazne, bez obzira na dužinu, ako pristanu da služe vojsku bez odsustva do kraja rata.

U tom trenutku bi im bio odobren uslovni otpust.

13:01

Rusija i Ukrajina razmenile zatvorenike

Rusija i Ukrajina razmenile su 150 zatvorenika, a svaka strana je predala po 75 ljudi u skladu sa sporazumom koji su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati, izvestila je u petak novinska agencija RIA, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.
 

11:24

Ruski gubici u Ukrajini

10:57

Posledice današnjeg granatiranja Harkova

10:57

Pogođeno skladište nafte

10:36

Ukrajinska vojska se povlači?

Ukrajinske snage povukle su se osam do devet kilometara u ključnim oblastima u regionu Harkova, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov prenosi Interfaks.

Belousov je rekao da su ruske snage preuzele kontrolu nad više od 28 naselja u Ukrajini u maju i zauzele ukupnu površinu od 880 kvadratnih kilometara do sada ove godine.

Kaže da Rusija deluje srazmerno pretnjama svojoj bezbednosti.

09:47

Rusi grade modularna skloništa

U Rusiji će se možda izgraditi modularna skloništa za zaštitu stanovništva od dejstva svih vrsta savremenog naoružanja, uključujući i nuklearno oružje, objavljeno je danas na veb- stranici nacrta regulatornih pravnih akata.

Objavljeno da su naučnici iz Sveruskog istraživačkog instituta za civilnu odbranu i vanredne situacije razvili mobilno modularno sklonište "KUB-M" za zaštitu ljudi ne samo od svetlosnog zračenja nuklearne eksplozije, već i od radioaktivne kontaminacije područja.

Osnovni paket "KUB-M" obuhvata dva modula- natkrivene sobe za 54 osobe i tehnički blok, a može se transportovati drumskim ili železničkim putem na novu lokaciju radi izgradnje i priključiti na postojeće komunalne mreže.

09:39

Ruski gubici

09:38

Uzbuna u Tatarstanu: Evakuacija u preduzećima, zatvorena dva aerodroma

U pojedinim preduzećima u ruskoj republici Tatarstan sirenama je objavljena evakuacija, saopštila je pres služba predsednika Tatarstana, a prenosi RIA Novosti.

08:56

Prvi norveški plaćenik stradao u Ukrajini?

08:29

Kijev: Uništen energetski objekat u glavnom gradu

Ruski raketni napad tokom noći je uništio energetski objekat u Kijevu i oštetio električnu mrežu, saopštila je energetska kompanija DTEK putem Telegrama.

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija saopštava da je napajanje većine zgrada pogođenih napadom obnovljeno uz pomoć rezervnih izvora, ostavljajući oko 10 privatnih kuća i jedno preduzeće bez struje.

08:29

Moskva: Pogođeno naftno skladište u Krasnodaru, ima povređenih

Skladište nafte u Krasnodarskom kraju je zapaljeno, usled ukrajinskog vazdušnog udara na naftna postrojenja, saopštio je gubernator južnog ruskog regiona.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su PVO sistemi uništili pet ukrajinskih raketa i 29 dronova iznad Krasnodarskog kraja.

Navodi da ima povređenih.

"Požar se sada gasi... Nažalost, povređenih ima među radnicima naftnog skladišta", kaže guverner Krasnodara.

07:10

Isplivao snimak prebijanja novinara u ukrajinskom zatvoru

07:08

U ruskom napadu na Harkov tri osobe poginule, 16 povređenih

Ruske snage pogodile su noćas raketama tri lokacije u ukrajinskom gradu Harkov, a u napadu je ubijeno najmanje troje ljudi, dok je 16 povređeno, saopštili su lokalni zvaničnici.

Šef policije u Harkovu Volodimir Timošenko izjavio je da su pogođene stambena zgrada, radnja u trospratnici i fabrika za šivenje.

07:07

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini narednog meseca u Švajcarskoj zbog toga što samitu neće prisustvovati i Rusija i Ukrajina, rekla su četiri izvora upoznata s tim pitanjem za Rojters.

Agencija navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih delova sveta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini i navodi da Moskva nije pozvana na konferenciju.

07:07

Bajden odobrio Ukrajini da američkim oružjem izvede napade na Rusiju

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena dala je Ukrajini dozvolu da američko oružje koristi u napadu na Rusiju, ali samo u blizini oblasti Harkova, izjavili su američki zvaničnik i još dve osobe koje imaju saznanja o tome, objavio je Politiko.

Kako navodi briselski portal, to je veliki preokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani Harkov, svoj drugi grad po veličini.

"Predsednik je nedavno izdao uputstva svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi američko oružje u svrhe uzvraćanja vatre u Harkovu da bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih napadnu", potvrdio je američki zvaničnik, navodi Politiko.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: