Svet 17

30.05.2024.

22:18

Svete, spremi se: Bajden "naredio" napad na Rusiju?

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je tiho dala Ukrajini dozvolu da izvrši napad unutar Rusije.

Izvor: Tanjug

Svete, spremi se: Bajden "naredio" napad na Rusiju?
EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

Podeli:

To se iključivo odnosi na ciljeve u blizini oblasti Harkova, koristeći oružje koje su obezbedile SAD, izjavili su danas američki zvaničnik i još dve osobe koje imaju saznanja o tome, objavio je Politiko.

Kako navodi briselski portal, to je veliki preokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani svoj drugi grad po veličini.

"Predsednik je nedavno izdao uputstva svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi američko oružje u svrhe uzvraćanja vatre u Harkovu da bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih napadnu", potvrdio je američki zvaničnik, dodajući da se politika dozvoljavanja dalekometnih udara unutar Rusije "nije promenila", navodi Politiko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je na pretnju globalnog sukoba ako zapadni saveznici Kijeva dozvole Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio za napad unutar Rusije, preneo je Rojters. SAD su navele da ne podstiču ili omogućavaju upotrebu američkog oružja za direktne napade na Rusiju, ali je američki državni sekretar Entoni Blinken, upitan o trenutnom stavu Vašingtona po tom pitanju, juče rekao da će se "prilagoditi".

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: