Svet 1

30.05.2024.

13:55

Tok rata je u rukama jednog čoveka, on će presuditi?

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden približava se promeni ranijeg stava da Ukrajinci ne treba da koriste američko oružje za gađanje vojnih ciljeva na teritoriji Rusije.

Izvor: Klix.ba

Tok rata je u rukama jednog čoveka, on će presuditi?
EPA-EFE/TOM BRENNER / POOL

Podeli:

Posle višemesečnih poziva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da ukine ograničenja, Bela kuća je započela formalnu i naizgled brzu ponovnu procenu toga da li je takav rizik vredan preuzimanja, piše Njujork tajms.

Neki od Bajdenovih savetnika promenu njegovog stava vide kao neizbežnu.

Međutim, ako američki predsednik ipak promeni svoj stav, odobrenje za udar na Rusiju biće vezano za stroga ograničenja upotrebe američkog oružja data Ukrajincima.

U tom slučaju napadi američkim oružjem bili bi ograničeni na vojne ciljeve u granicama Rusije, odakle ruske snage napadaju Ukrajinu.

Takođe se navodi da će Bajden verovatno zadržati zabranu upotrebe američkog oružja za napade duboko u ruskoj teritoriji ili protiv kritične infrastrukture.

Američki zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, kažu da, ako Bajden promeni stav, malo je verovatno da će se oglasiti.

Umesto toga, američke artiljerijske granate i projektili "će tek početi da se spuštaju na ruske vojne ciljeve".
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

22 h

Podeli: