Svet 4

30.05.2024.

13:24

Nemačka zanemela?

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus ostao je uzdržan i nije odgovorio na pitanje da li Ukrajini treba dozvoliti da koristi oružje koje je dobila od Nemačke za napade na teritoriji Rusije.

Izvor: dpa-prototype.de

Nemačka zanemela?
Shutterstock/anmbph

Podeli:

"Jasno je da se u interesu vojne taktike i strategije ne raspravlja javno šta može, šta je dozvoljeno, šta želimo ili ne", rekao je on u sredu prilikom obilaska PVO raketne grupe 21 u Zanicu koja obučava ukrajinske vojnike za upotrebu PVO sistema patriot.

"Međunarodno pravo to sve dozvoljava", rekao je Pistorijus, dodajući da detalje države dogovaraju između sebe.

Slično je govorio i portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

"Međunarodno pravo Ukrajini daje pravo da se brani, a odbrana nije ograničena na njenu teritoriju."

Pored međunarodnog prava, postoji i dogovor Nemačke i Ukrajine o upotrebi nemačkog oružja o kojem Hebeštrajt nije mogao da govori.

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Pistorijus je rekao da želi da diskusija bude podalje od očiju javnosti.

"Mislim da nam Kremlj neće otkriti šta je spreman da uradi, gde je spreman da upotrebi koje oružje."

Pistorijus je ponovo odbacio ideju da nemački vojnici obučavaju ukrajinske u Ukrajini, rekavši da je rizik takve opcije veći od "dodatne vrednosti".

Naveo je i da na sastanku predstavnika francuske i nemačke vlade u utorak nije stekao utisak da je Pariz već odlučio da pošalje vojnike za obuku na ukrajinsku teritoriju.

"Ali ako bi i bilo tako, to bi bila francuska odluka", rekao je portparol nemačke vlade.

Francuski predsednik Emanuel Makron se posle razgovora s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u utorak u Berlinu odlučno izjasnio da Ukrajini treba dozvoliti da zapadnim oružjem gađa vojne ciljeve u Rusiji.

Šolc je bio manje jasan od Makrona, ali je rekao da pravne prepreke za takvu vojnu akciju ne postoje. Kancelar je, međutim, uvek naglašavao da Nemačka neće direktno učestvovati u ratu protiv Rusije.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: