Svet 0

30.05.2024.

12:41

Smrtonosni napadi – granica je potpuno zauzeta

Izraelske snage preuzele su kontrolu nad tampon zonom duž granice između Pojasa Gaze i Egipta, saopštila je u sredu izraelska vojska. Time je Izrael uspostavio efektivnu vlast nad celokupnom kopnenom granicom palestinske teritorije.

Izvor: Glas Amerike

Smrtonosni napadi – granica je potpuno zauzeta
shutterstock, StunningArt

Podeli:

Izraelska vojska nastavila je i sa smrtonosnim napadima na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da se okončaju napadi na grad u koji se ranije sklonila polovina od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je u televizijskom prenosu da su njihove snage stekle "operativnu" kontrolu nad "Koridorom Filadelfija" - koridorom dugim 14 kilometara duž jedine granice Pojasa Gaze sa Egiptom.

"Koridor Filadelfija bio je od izrazitog značaja za Hamas, koji ga je redovno koristio za krijumčarenje oružja u područje pojasa Gaze", rekao je Hagari.

On nije objasnio šta podrazumeva "operativna kontrola", ali je ranije naveo da su izraelski vojnici raspoređeni duž tog koridora koji je bila jedina kopnena granica Pojasa Gaze koju Izrael do tada nije direktno kontrolisao.

Ranije, u sredu, Izrael je nastavio tenkovske napade na Rafu. Oni su se prethodno, u utorak, premestili u centar Rafe uprkos naređenju najvišeg suda Ujedinjenih nacija da se napadi na grad odmah obustave.

Svetski sud je saopštio da Izrael nije objasnio kako će zaštititi evakuisane iz Rafe i obezbediti im hranu, vodu i lekove. Sud je takođe pozvao i Hamas da odmah i bezuslovno oslobodi taoce otete 7. oktobra, prenosi agencija Rojters.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je 19 civila poginulo u izraelskim vazdušnim napadima širom Gaze. Izrael optužuje pripadnike Hamasa da se kriju među civilima, što ta ekstremistička grupa negira.

Borbe u Gazi će se nastaviti do najmanje kraja 2024. godine, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, čime je signalizirao da Izrael nije spreman da okonča rat što je zahtev Hamasa u okviru pregovora o oslobađanju talaca.

"Borbe u Rafi nisu besmislen rat", rekao je Cahi Hanegbi i ponovio da je cilj da se okočna vladavina Hamasa u Gazi, te da se ta ekstremistička grupa i njeni saveznici spreče da napadaju Izrael.

Amerika, najbliži saveznik Izraela, ponovila je u utorak da se protivi velikoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi u Rafi, ali da ne veruje da je u toku takva operacija.

U međuvremenu, oružano krilo Hamasa i Islamskog džihada saopštilo je da je ispalilo protivtenkovske rakete i minobacače na izraelske snage. Izraelska vojska je saopštila da su poginula tri vojnika, a trojica teško ranjena.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je nekoliko ljudi ranjeno u izraelskom napadu u istočnoj Rafi i da su zapaljena skladišta sa humanitarnom pomoći. Stanovnici su saopštili da je u izraelskom bombardovanju tokom večeri uništeno mnogo kuća, iz kojih su većina stanovnika pobegli posle naredbi Izraela za evakuaciju.

Rat Izraela i Hamasa pokrenuo je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim zvaničnicima, ubijeno 1.200 ljudi, dok je 250 talaca zarobljeno i odvedeno u Gazu. U protivofanzivi Izraela koja je usledila ubijeno je više od 36.000 Palestinaca, što je broj žrtava koji uključuje i civile i borce, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: