Svet 0

30.05.2024.

12:15

Haos pred evropske izbore: Slovenačka policija upala u medijsku kuću; Sve konfiskovano

Slovenačka policija upala je u desničarsku medijsku kuću Nova24 samo nekoliko dana uoči izbora za Evropski parlament 9. juna, prenosi briselski Signal.

Izvor: Jutarnji.hr

Haos pred evropske izbore: Slovenačka policija upala u medijsku kuću; Sve konfiskovano
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Policajci su navodno upali u prostorije medijske kuće, kao i njenog direktora Borisa Tomašića. Oduzeli su mu kompjuter i telefon.

Milan Zver, poslanik u Evropskom parlamentu iz najveće opozicione stranke, Slovenačke demokratske stranke (SD), prokomentarisao je da racija izvedena 29. maja predstavlja "ozbiljno kršenje nezavisnosti medija i političku zloupotrebu policije".

Zver smatra da se radi o pokušaju aktuelnog slovenačkog premijera Roberta Goloba da preoblikuje politički pejzaž u ime "depolitizacije, koja je zapravo potpuna politizacija".

Vera Jourova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost, smatra da je ta akcija označila "direktan i ozbiljan napad na nezavisnost medija".

Janez Janša, bivši premijer i lider Slovenačke demokratske stranke, smatra da je Nova24 jedini značajniji medij koji je naklonjen opoziciji. Policijska racija usledila je nakon što je Golob osnovao skupštinsku istražnu komisiju za istragu navoda o nezakonitom finansiranju političkih partija.

"Jedini cilj racije je zastrašivanje opozicionih medija u Sloveniji," rekao je Zver.

Policija je pretresla i kancelarije državne telekomunikacione kompanije Telekom Slovenije, kao i kuće 11 bivših članova njenog rukovodstva.

Nova24TV je desničarski medijski konglomerat koji upravlja istoimenim informativnim kanalom i internet portalom vesti. Osnovali su ga članovi i simpatizeri Slovenačke demokratske stranke.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: