Svet 0

30.05.2024.

9:15

U masovnom napadu korišteno američko oružje; Isplivali dokazi

U užasnom napadu Izraela na grad Rafu korišteno je američko oružje. Sada su se pojavili dokazi za tu tvrdnju.

Izvor: Klix.ba

U masovnom napadu korišteno američko oružje; Isplivali dokazi
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Analiza video snimaka i pregled stručnjaka za oružje otkrili su da je municija američke proizvodnje korišćena u smrtonosnom izraelskom vazdušnom napadu u nedelju na kamp Rafa.

Fotografije i snimciSi-En-Ena pokazuju da su velike površine kampa zahvaćene plamenom, dok su desetine civila, uključujući muškarce, žene i decu, očajnički tražili zaklon od noćnog napada.

Spasioci su viđeni kako iz ruševina izvlače ugljenisana tela, uključujući i decu. Na jednom video snimku na društvenim mrežama, za koji je potvrđeno da je ista lokacija odgovarajućim detaljima kao što su znak na ulazu u kamp i pločice na tlu, prikazuje rep američke GBU-39 bombe malog prečnika.

Proizveden u fabrici Boinga, GBU-39 je visoko precizna municija "dizajnirana da pogodi strateški važne ciljeve” uz malu kolateralnu štetu, rekao je za CNN stručnjak za eksplozive i bivši artiljerijski oficir britanske vojske Kris Kob-Smit. Kob-Smit je, međutim, primetio da korišćenje bilo koje municije u gusto naseljenom području uvek nosi rizik. Trevor Ball, bivši viši član tima za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava američke vojske koji je takođe identifikovao fragment kao GBU-39, objasnio je za CNN kako je došao do svog zaključka.

"Deo bojeve glave (municije) je poseban, a deo za navođenje i krilo je izuzetno jedinstven u poređenju sa drugom municijom. Delovi navođenja i krila su često ostaci čak i nakon detonacije bombe.

Video sam deo za aktiviranje repa i odmah sam znao da je to jedna od varijanti SDB/GBU-39", rekao je Bol.

Bol je takođe zaključio da iako postoji varijanta GBU-39 poznata kao fokusirana smrtonosna municija (FLM) koja ima veće eksplozivno punjenje, ali je dizajnirana da izazove još manje kolateralne štete, to nije varijanta koja se koristi u ovom slučaju.

Serijski brojevi na ostacima granata takođe su se poklapali sa onima kalifornijskog proizvođača delova GBU-39, što ukazuje na više dokaza da su bombe napravljene u SAD.

Zamoljena da komentariše municiju korišćenu u napadu u Rafi na brifingu u utorak, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima: "Ne znam koja je vrsta municije korišćena u tom vazdušnom napadu. Morala bih da vas uputim na Izraelci da razgovaraju o tome."

Prema Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira (SIPRI), SAD su dugo bile najveći izraelski dobavljač oružja, a ta podrška se nastavila uprkos sve većem političkom pritisku na Bajdenovu administraciju zbog ofanzive na Gazu.

 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: