Svet 31

30.05.2024.

23:56

Rat – dan 827: Uzbuna u Ukrajini; Rusi izveli veliki napad

Rat u Ukrajini – 827. dan. Oružje koje je Zapad poslao Kijevu pomaže da se stabilizuje front, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Izvor: B92.net

Rat – dan 827: Uzbuna u Ukrajini; Rusi izveli veliki napad
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Ruske trupe su u napadu na južni grad Nikopolj ubile dva civila, saopštio je Kijev.

Završeno

23:03

Zelenski: "Ukrajina zaključila 12 bezbednosnih sporazuma"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina dosad zaključila 12 bezbednosnih sporazuma kojima je obuhvaćeno više od 23 milijarde dolara vojne i finansijske podrške.

"Ukupno je već sklopljeno 12 bezbednosnih sporazuma kojima je predviđeno više od 23 milijarde dolara vojne i finansijske podrške. Zahvaljujemo se našim partnerima i svima koji veruju u Ukrajinu. Hvala svima koji podržavaju našu borbu za nezavisnost", poručio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju.

On je naglasio da novi bezbednosni sporazumi za Ukrajinu znače više mogućnosti "da zaštiti svoj narod", prenosi Ukrinform.

22:27

Velika pomoć Ukrajini iz Nemačke

Nemački ministar odbrane obećao je danas novi paket vojne pomoći Ukrajini vrednosti 500 miliona evra, rekao je portparol Ministarstva za Frans pres.

Ovo je objavio ministar Boris Pistorijus tokom nenajavljene posete Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine gde je razgovarao sa svojim kolegom Rustemom Umerovim - dodao je portparol.

Paket uključuje isporuke artiljerije, protiv-vazduhoplovne odbrane, dronova, zaštite, dodao je on.

Po izjavama Pistorijusa, kako prenose nemaćki mediji, ovaj paket oružja od kojeg je deo spreman za isporuku, sadrži veliki broj raketa za sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane tipa Iris-T SLM srednjeg dometa.

Uključeni su i dronovi za izviđanje i borbeni dronovi namenjeni operacija nad Crnim morem, kao i rezervni delovi.

20:18

Putin obavešten o žrtvama

Ruski predsednik Vladimir Putin redovno dobija informacije o situaciji u Belgorodskoj oblasti i često je u kontaktu s gubernatorom Vjačeslavom Gladkovom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno u napadu ukrajinskog drona na putnički minibus u zelu Zozuli u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

18:16

Napad ukrajinskog drona na minibus: Ima mrtvih

Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno u napadu ukrajinskog drona na putnički minibus u zelu Zozuli u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
 

16:23

Lavrov: Kina bi mogla da organizuje mirovnu konferenciju uz učešće Ukrajine i Rusije

Moldavija i Ukrajina su se neformalno dogovorile će dozvoliti dotok gasa iz Rusije u moldavski proruski region Pridnjestrovlje i nakon što ugovor o snabdevanju sa kompanijom Gasprom istekne krajem godine.

Kako prenosi Blumberg, nova ruta preko Turske je održiva opcija za dopremanje ruskog gasa u Pridnjestrovlje, rekao je moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

"Nećemo opstruisati ovaj tranzit, jer ne želimo da stvaramo krizu u regionu, pogotovo zato što bi ona odmah postala problem cele Moldavije, ali takođe nećemo dati garancije vlade za bilo koji gasni ugovor", istakao je Parlicov.

16:23

Mobilisani Ukrajinci nisu obučeni, a ni motivisani

Mobilisani Ukrajinci nisu obučeni, niti su opremljeni kako treba, a nisu ni motivisani da se bore protiv Rusije, piše "Vašington post" pozivajući se na jednog ukrajinskog zvaničnika.

Kako se dodaje u članku, nedavno doneti Zakon o pooštrenim merama mobilizacije ne može u potpunosti da reši problem manjka vojnika.

"Ne bih gradio strategiju na osnovu toga što ćemo za godinu dana postati jači", rekao je taj zvaničnik.

15:59

Stoltenberg: "Došlo je vreme"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da je ''došlo vreme'' da članice alijanse ponovo razmotre pojedina ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja koje je isporučeno Ukrajini, dok saveznici ostaju podeljeni kada je u pitanju korišćenje njihovog oružja na meta unutar Rusije.

Stoltenberg je to izjavio u okviru neformalnog sastaka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Pragu, uoči samita alijanse u julu u Vašingtonu.

15:00

Prvi ukrajinski piloti završili obuku za F-16 u Americi

Prvi ukrajinski piloti završili su obuku za borbene avione F-16 u vojnoj bazi u Arizoni u SAD, dok bi okončanje treninga za ostale trebalo da usledi ovog leta.

"Prva grupa je diplomirala, a drugi ukrajinski piloti završavaju obuku ovde do kraja avgusta", rekla je za Glas Amerike portparolka Nacionalne garde Arizone, kapetan Erin Hanigan.

Među diplomcima je nekoliko ukrajinskih pilota koji su prošli obuku u bazi Nacionalne garde Moris u Tusonu, rekao je američki zvaničnik koji je govorio za Glas Amerike pod uslovom da ostane anoniman iz bezbednosnih razloga.

Zbog oštrih mera opreza u cilju bezbednosti pilota, zvaničnici su odbili da navedu tačan broj diplomiranih Ukrajinaca ili broj onih koji su ostali na obuci za F-16.

Kijev je uporno tražio isporuku zapadnih aviona nakon što je Rusija pokrenula invaziju na njihovu zemlju u februaru 2022. U avgustu 2023. godine američki predsednik Džozef Bajden odobrio je zapadnim saveznicima plan za slanje aviona F-16 u Ukrajinu kada bude završena obuka pilota.

Prošlog avgusta Ukrajina je bila u zamahu u sukobu protiv Rusije, ali nakon toga je usledilo višemesečno odlaganje odobravanja nove vojne pomoći Kijevu u Kongresu SAD.

Od tada, ukrajinski zvaničnici izveštavaju da su njihovi vojnici primorani da štedljivo koriste zalihe jer municije ponestaje. Analitičari kažu da je Rusija iskoristila tu nestašicu da bi ostvarila dobitke na bojnom polju.

Prošlog meseca, belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da će avioni koje je njegova zemlja obećala biti isporučeni Kijevu do kraja godine.

13:38

Kremlj: NATO podstiče Ukrajinu da nastavi besmisleni rat sa Rusijom

Kremlj je danas saopštio da SAD, NATO i pojedine evropske zemlje ohrabruju Ukrajinu da nastavi "besmisleni rat" sa Rusijom i optužio ih za eskalaciju tenzija poslednjih sedmica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je pojedine zapadne zemlje za da podižu tenzije time što su dozvolile Ukrajini da koristi oružje koje su joj isporučile za gađanje meta na teritoriji Rusije, kao i da nameravaju da ratuju sa Rusijom u "bukvalnom i figurativnom smislu", prenela je agencija RIA Novosti.

"Oni to rade namerno. Čujemo mnoge ratoborne izjave. ... Oni ohrabruju Ukrajinu na svaki mogući način za nastavak ovog besmislenog rata", istakao je Peskov u izjavi novinarima.

Peskov je upozorio da će sve to neminovno imati posledice i da će na kraju biti veoma štetno po interese onih zemalja koje su krenule putem eskalacije a posebno članica NATO-a. Francuski predsednik Emanuel Makron podržao je ukrajinske napade na teritoriju Rusije, iako se SAD tome jasno protive.

13:22

Rusko razorno oružje seje smrt; Ukrajinci nemaju odgovor, potpuno su nemoćni

Američko vazduhoplovstvo sklopilo je sa Boingom ugovor vredan skoro 7,5 milijardi dolara za izradu dodatnih kompleta opreme za transformaciju bombi u navođeno oružje poznato kao JDAM (Joint Direct Attack Munitions).

Klizeće bombe ruske proizvodnje, za koje je osnova bomba FAB, inače, seju strah i smrt u gradovima i na linijama fronta Ukrajine. 

13:21

Brifing Ministarstva odbrane Rusije
  • Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o uništenju četiri ukrajinska bespilotna plovila u severozapadnom delu Crnog mora.
  • Jedinice grupe "Istok" zauzele su povoljnije položaje i porazile ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajskog DNR;
  • Ruske snage PVO oborile su ukrajinski avion Su-27;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 335 vojnika i borbeno vozilo Bredli u zoni odgovornosti grupe Centar;
  • Jedinice grupe "Sever" napreduju u dubinu odbrane neprijatelja, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 225 vojnika;
  • Ukrajinska vojska je izgubila više od 305 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 445 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe "Zapad";
  • Grupa "Dnjepar" porazila je brigadu Nacionalne garde u Dnjepropetrovskoj oblasti, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 65 vojnika;
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 145 vojnika i dva poljska samohodna topa Krab u zoni odgovornosti grupe Istok.

12:00

Sprečen teroristički napad na železnicu

Snage bezbednosti Rusije sprečile su seriju terorističkih napada na železničke objekte na Krimu, koje je pripremilo petorica lokalnih stanovnika koje je regrutovala ukrajinska vojna obaveštajna služba, jedan od njih je poginuo dok je iznosio eksploziv iz skrovišta, saopštio je ruski FSB.

"Za izvođenje terorističkih napada, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine odabrala je i regrutovala petoricu stanovnika Krima, pristalice režima u Kijevu", navodi se u saopštenju.

Napominje se da su agenti prikupljali i predavali ukrajinskoj strani informacije o lokacijama i kretanju Oružanih snaga Rusije, lokaciji PVO i skladišta goriva, o organizaciji odbrane Krimskog mosta.
 

10:23

Tajani: Ukrajina ne treba da koristi italijansko oružje za napade u Rusiji

Italija nikada neće poslati trupe u Ukrajinu, a oružje koje je isporučila Kijevu ne treba da bude korišćeno za napade na Rusiju, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Svo oružje koje odlazi iz Italije treba da se koristi u Ukrajini", naveo je Tajani. Tajani je u intervjuu za RAI odbacio mogućnost da bi bivši italijanski premijer i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi mogao da postane sledeći predsednik Evropske komisije (EK).

"Dragi nije (zvanični) kandidat i ne pripada bilo kojoj (evropskoj) političkoj grupi...", naveo je Tajani.

Italija je nepokolebljivo podržavala Ukrajinu tokom mandata italijanske premijerke Đorđe Meloni, ali Rim nikada nije otkrio nijedan detalj o vojnoj pomoći Kijevu, navodi Rojters.

10:17

Na privremeno okupiranom Krimu tokom noći prijavljeno više eksplozija

10:16

Ukrajina tvrdi da je pogodila dva "Putinova čamca"

Specijalne snage ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (HUR) navodno su napale dva ruska čamca KC-701 klase “tuna” uz pomoć morskih dronova, bespilotnih površinskih vozila “magura V5”.

"Pogođena su dva čamca, verovatno klase 'tuna'"; rekao je “Kijev postu” izvor iz HUR-a.

Ruske snage bezbednosti koriste čamce KC-701 za operacije, a oligarsi ruskog predsednika Vladimira Putina za pecanje, zbog čega su dobili nadimak “Putinovi čamci”, navodi list.

10:15

Zelenski: Ukrajina spremna za dalje neprijateljske aktivnosti na frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da se Ukrajina sprema za dalje neprijateljske aktivnosti na frontu i jasno razume koje zadatke ruski predsednik Vladimir Putin postavlja svojoj vojsci i u koje svrhe.

"Mi ćemo mu sigurno odgovoriti. Danas sam dobio i izveštaje od vrhovnog komandanta, načelnika Generalštaba i ministra odbrane o trenutnoj situaciji na frontu. Fokus je na svim pravcima, posebno ka Pokrovsku i Kurahovu u Donjeckoj oblasti, kao i u Kupjansku i drugim pravcima u Harkovskoj oblasti", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je istakao da Ukrajina priprema diplomatske odgovore na pokušaje Rusije da potkopa Samit mira, koji počinje za dve nedelje.

"Rusija više nije u poziciji da poremeti samit, iako se veoma trudi da to učini. Vrši pritisak na lidere, otvoreno preti raznim državama destabilizacijom. I to je jedna od posledica toga što svet daje terorističkoj državi previše vremena", zaključio je Zelenski, napominjući da se skoro stotinu država i međunarodnih organizacija pridružilo Ukrajini "u ovom globalnom naporu".

10:05

Još jedan napad na rusku rafineriju

08:55

"Postoji mogućnost da se 'ubrza' političko rešenje krize – Zapad mora da prestane da isporučuje oružje," izjavio je Sergej Lavrov.

08:47

Blokiran Krimski most

08:44

Napadnut Starokonstantinov, pogođeno sklonište

Oružane snage Rusije izvele su noću najmanje pet napada na Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, pogođeno je sklonište za avione Oružanih snaga Ukrajine na vojnom aerodromu, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

07:26

Na hiljade mrtvih

07:25

Moskva: Oboreno osam raketa ATACMS iznad Azovskog mora

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći osam raketa ATACMS iznad Krima, kao i osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora u blizini toga poluostrva, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane

Ministarstvo dodaje da su ruske snage presrele i dva ukrajinska pomorska drona u blizini Krima.

U saopštenju se navodi da je ruska PVO oborila osam taktičkih projektila ATACMS iznad Azovskog mora.

Savetnik lidera Krima Oleg Krjučkov izjavio je jutros da su dva trajekta i železnička pruga oštecćeni usled delovanja ruske PVO u lučkom gradu Kerču na tom poluostrvu, a da nema povređenih među mornarima i civilima.

07:25

Ukrajinci uništavaju

Ukrajinski PVO sistem uništili su tokom noći sedam ruskih raketa, kao i 32 bespilotne letelice, izjavio je komandant Ukrajine. vazdušnih snaga.

Prema njegovim rečima, Rusija je lansirala ukupno 51 projektil i bespilotnu letelicu.

07:24

Gradonačelnik Harkova: Povređene četiri osobe, oštećen gasovod

Najmanje četiri osobe su povređene i pričinjena je materijalna šteta kada su ruske snage tokom noći izvršile napade na infrastrukturne objekte u gradu Harkovu i Harkovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov na Telegramu je saopštio da su najmanje četiri osobe povređene, da je oštećen gasovod i da su razbijeni mnogi prozori, prenosi Rojters.

"Došlo je do napada na vitalnu infrastrukturu jednog od okruga grada. Informacije o žrtvama se još utvrđuju", napisao je gradonačelnik Harkova.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov rekao je da je na grad ispaljeno osam projektila. Prema rečima Sinehubova, ruske snage su izvele najmanje pet udara u Harkovskoj oblasti, prenosi Unian. Posle ovog napada upozorenje o vazdušnoj opasnosti ostalo je na snazi širom Ukrajine.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: