Svet 4

29.05.2024.

21:27

Putin zapretio Zapadu: Setite se, zemlje su vam male i gusto naseljene...

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da evropske zemlje treba da preispitaju svoje pozive da dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napad na njegovu zemlju.

Izvor: Klix.ba

Putin zapretio Zapadu: Setite se, zemlje su vam male i gusto naseljene...
Profimedia/Russian state agency Sputnik

Podeli:

"Dakle, ovi zvaničnici iz zemalja NATO-a, posebno onih sa sedištem u Evropi, posebno u malim evropskim zemljama, treba da budu potpuno svesni o čemu se radi", rekao je Putin.

On je dodao da moraju da računaju na jedan faktor posebno.

"Oni treba da imaju u vidu da su njihove zemlje male i gusto naseljene, što je faktor na koji treba računati pre nego što počnu da govore o udarima duboko u rusku teritoriju," zapretio je Putin.

Putinova upozorenja dolaze nakon što je nekoliko evropskih lidera reklo da Ukrajini treba dozvoliti da napadne ruske vojne ciljeve.

Iako je Ukrajina glavni korisnik zapadne vojne pomoći, američka ograničenja i dalje nalažu da toj zemlji nije dozvoljeno da pokreće napade na rusko tlo. Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za Ekonomist, u intervjuu objavljenom u petak, da bi sankcije trebalo ublažiti kako bi Ukrajina mogla bolje da se brani.

"Došlo je vreme da Saveznici razmotre da li treba da ukinu neka od ograničenja koja su postavili na upotrebu oružja koje su donirali Ukrajini. Pogotovo sada kada se u Harkovu, blizu granice, vode mnoge borbe, da negiraju sposobnost Ukrajine da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, što im otežava odbranu", rekao je Stoltenberg.

Ali takav potez, upozorio je Putin u utorak, mogao bi da ima "ozbiljne posledice" po Evropu.

"Ova beskrajna eskalacija može da dovede do ozbiljnih posledica. Ako se Evropa suoči sa ovim ozbiljnim posledicama, šta će učiniti Sjedinjene Američke Države, s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju," rekao je Putin.

Stoltenberg nije jedini evropski lider koji smatra da Ukrajina treba da vodi borbu protiv Rusije.

"Prema ratnom pravu, to je savršeno moguće i nema kontradiktornosti. Morate izbalansirati rizik od eskalacije i potrebu da se Ukrajinci sami brane", rekao je u utorak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Boreljovi komentari odražavaju stavove francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je takođe pozvao na ukidanje ograničenja u utorak.

"Kako da objasnimo Ukrajini da moraju da štite svoje gradove, ali nemaju pravo da napadaju odakle dolaze rakete? To je kao da im kažemo da vam dajemo oružje, ali ne možete da se branite. sa njima", upitao je Makron.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: