Svet 6

29.05.2024.

9:13

Makron mahao kartom i vikao: "Kako da objasnimo Ukrajini?!" VIDEO

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron najavili su pojačanu saradnju posle sastanka i rekli da žele da daju zeleno svetlo Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ciljeve, a ne na rusku teritoriju, sa koje se Ukrajina povlači.

Izvor: Jutarnji.hr

Makron mahao kartom i vikao: "Kako da objasnimo Ukrajini?!" VIDEO
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Podeli:

Takođe je objavljeno da Francuska i Nemačka žele da rade na razvoju zajedničke rakete dugog dometa. – Međutim, ne smemo dozvoliti Ukrajini da napada druge ciljeve na teritoriji Rusije, posebno necivilne, rekao je Makron, a prenele su agencije.

Šolc je dodao da Ukrajina mora da poštuje međunarodno pravo "koje je do sada dobro funkcionisalo".

"Ove mape pokazuju da je ukrajinska teritorija zapravo napadnuta iz baza u Rusiji. Pa kako da objasnimo Ukrajincima da ćemo morati da zaštitimo te gradove... ako im kažemo da ne smeju da pogode tačku sa koje se ispaljuju projektili", rekao je Makron, a na video snimku se vidi francuski lider kako maše kartom. 

Pojedinci su na mreži Iks odmah požurili da komentarišu da je Makron zapravo dao zeleno svetlo za gađanje vojnih objekata u Rusiji.

Na odgovor ruskog lidera Vladimira Putina nisu morali dugo da čekaju.

On je iz Taškenta u Uzbekistanu zapretio Evropi "ozbiljnim posledicama" ako Ukrajini bude dozvoljeno da u budućnosti koristi zapadno oružje dugog dometa protiv ruske teritorije.

"Ti predstavnici NATO-a, posebno u Evropi i posebno u malim zemljama, treba da shvate čime se igraju", rekao je Putin na kraju državne posete u utorak. On je ukazao da bi Rusija mogla da preduzme vojne kontramere i poručio da posebno manje zemlje ne treba da zaborave da njihove teritorije nisu velike i da su gusto naseljene.

Putin je pre više od dve godine optužio Zapad za nastavak eskalacije.

Savremenim sistemima naoružanja, kao što je raketni sistem ATACMS, ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalifikovani stručnjaci NATO-a na osnovu podataka satelitskog izviđanja, tvrdi on. Do sada je ovo oružje uglavnom bilo usmereno na ukrajinsku teritoriju koju je okupirala Rusija.

Putin je posebno kritikovao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji. Stoltenberg se osvrnuo na pravo Ukrajine na samoodbranu.

Ukrajina traži od SAD i drugih zapadnih zemalja dozvolu da koriste rakete i krstareće rakete za napad na Rusiju kako bi se efikasnije borila protiv neprijatelja. Kijev je do sada za ove napade uglavnom koristio dronove sopstvene proizvodnje.

Ruska vojska je do sada znala sa bezbedne pozicije, praktično bez mešanja, da okuplja trupe preko granice za nove napade na ukrajinsku teritoriju ili da bombarduje gradove u blizini granice, poput Harkova. Prema Putinovim rečima, takvo odobravanje zapadnih zemalja predstavljalo bi direktnu konfrontaciju između Rusije i Zapada.

U tom kontekstu, 71-godišnjak se još jednom osvrnuo na rusko strateško nuklearno oružje. On je takođe doveo u pitanje moguću zaštitu zemalja NATO-a od strane SAD.

"Ako se ozbiljne posledice po Evropu materijalizuju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?"

Od početka rata, rusko rukovodstvo je više puta pretilo da će upotrebiti nuklearno oružje kako bi odvratilo Zapad da pruži veću podršku Ukrajini.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: