Svet 5

29.05.2024.

23:53

Rat – dan 826: Žestoke borbe; Sevaju rakete; Ovo je "pakao" za Ukrajince

Rat u Ukrajini – 826. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 826: Žestoke borbe; Sevaju rakete; Ovo je "pakao" za Ukrajince
Profimedia/Wolfgang Schwan / Anadolu

Podeli:

Ukrajinska vojska saopštila je da se najveća borbena aktivnost primećuje na pokrovskom i kupjanskom pravcu.

Sa druge strane, Rusija se sprema da rasporedi još 300.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, izjavio ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov. 

Završeno

23:45

Zelenski: Odgovorićemo Putinu, sigurno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da se Ukrajina sprema za dalje neprijateljske aktivnosti na frontu i jasno razume koje zadatke ruski predsednik Vladimir Putin postavlja svojoj vojsci i u koje svrhe.

Ceo tekst pročitajte ovde.

23:13

21:10

"Pakao" za Ukrajince

Najnoviji sistem bacača plamena pogodio je uporišta VSU u pravcu Harkova.

Izviđanjem pomoću bespilotnih letelica otkriveno je gomilanje neprijateljskog ljudstva na utvrđenim položajima duž rute kretanja snaga grupe trupa Sever.

21:09

Gotovo 70 odsto teritorije Časovog Jara u DNR je oslobođeno, izjavio je prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za pitanja Zajednice Nezavisnih država, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Viktor Vodolacki.
 

20:36

Granatiran Toreck, dvoje poginulo

U ruskom granatiranju Torecka vazdušnim bombama, dve osobe su poginule, a još tri su povređene i nalaze se u bolnici, saopštilo je Tužilaštvo Donjecke oblasti. 

Ukrajinska vojska saopštava da se najveća borbena aktivnost primećuje na Pokrovskom i Kupjanskom pravcu.

18:56

Rusk vojnici pokušali da pređu Dnjepar; Osujećeni su

18:54

Napad na Kijevski distrikt

17:01

17:00

Moksva: Dva drona uništena nad Belgorodom

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da su PVO sistemi oborili dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti.

"Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Belgorodske oblasti", navodi se u saopštenju Moskve.

16:59

Švedska najavila novi paket pomoći Ukrajini od 1,3 milijarde dolara

Švedska vlada saopštila je da će poslati 1,3 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, što je najveća pomoć te zemlje od početka rata, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Švedske Pol Jonson rekao je da će u novom paketu pomoći biti uključeni Saabovi avion za kontrolu i nadzor.

Novim paketom pomoći švedska pomoć Ukrajini dostigla je 7,1 milijardu dolara.

16:59

Oborena dva ukrajinska drona nad Crnim morem

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni Crnomorske flote srušili dva ukrajinska drona u severozapadnom delu Crnog mora, preneo je Rojters.

15:45

U ruskim napadima na Nikopolj poginule dve, ranjena jedna osoba

Dva civila poginula su danas u ruskim napadima na grad Nikopolj na jugu Ukrajine, izjavio je regionalni guverner Sergej Lisak.

Lisak je rekao da je ruski dron pogodio vozilo hitne pomoći i da je tom prilikom nastradao 54-godišnji vozač i teško ranjena njegova supruga, preneo je Rojters.

Još jedan civil, 52-godišnji muškarac, preminuo je u bolnici nakon što je ranjen u artiljerijskom granatiranju ranije tokom dana, rekao je on.

Nikopolj se nalazi preko puta nuklearne elektrane Zaporožje, od koje je odvaja reka.

14:31

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 125 vojnika u zoni odgovornosti Istočne grupe Oružanih snaga Rusije;

Jedinice grupe "Zapad“ zauzele su povoljnije položaje, porazile šest brigada Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde Ukrajine;

Istočna grupa zauzela je povoljnije položaje i porazila ljudstvo i opremu dve brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 400 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe;
Grupa "Centar“ je u poslednjih 24 sata poboljšala svoju taktičku poziciju i odbila pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gubici protivnika su iznosili 335 vojnika;

Grupa Sever je porazila neprijateljske brigade i odbila 4 kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 165 vojnika.

Ruska vojska oborila je ukrajinski MiG-29.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su skladište bespilotnih plovila Oružanih snaga Ukrajine, pogon za sklapanje dronova, kao i ukrajinsku aviotehniku.
 

11:25

Ukrajinska vojska: Tokom noći oboreno 13 ruskih dronova

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći oborila 13 od 14 ruskih dronova nad tri ukrajinske oblasti, preneo je Rojters.

Ostaci dronova oštetili su električnu mrežu u Kirovgradskoj oblasti, a popravka je u toku, saopštio je načelnik te olbasti.

Bespilotne letelice oborene su i u Nikolajevskoj i Rovenjskoj oblasti, a lokalne vlasti nisu prijavile štetu.

11:21


Mornarička avijacija Crnomorske flote uništila je dva ukrajinska bespilotna plovila u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

11:21

Volodimire Zelenski, odlične vesti

Švedska vlada saopštila je da će poslati 1,3 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, što je najveća pomoć te zemlje od početka rata, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Švedske Pol Jonson rekao je da će u novom paketu pomoći biti uključeni Saabovi avion za kontrolu i nadzor.

Novim paketom pomoći švedska pomoć Ukrajini dostigla je 7,1 milijardu dolara.

10:15

Obustavljena razmena zatvorenika

Razmena zatvorenika između Moskve i Kijeva suspendovana je već nekoliko meseci zbog nategnutih zahteva Ukrajine, izjavila je komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskaljkova.

"Nažalost, razmena ne postoji već nekoliko meseci zbog Ukrajine, koja stalno postavlja nove izmišljene zahteve", rekla je ona.

Ombudsman je posebno zahvalila ruskom Ministarstvu odbrane za rad na povratku ljudi iz zatočeništva.

08:26

Jak udar raketom "Kindžal"

Kako javljaju ruski telegram kanali, izveden je snažan raketni napad hipersoničnom raketom "Kindžal" na Javorovski poligon u Lavovskoj oblasti.

Objekat je ključni centar za smeštaj stranih vojnih instruktora i plaćenika ukrajinske vojske.

Navodno, u trenutku napada na poligon tamo su se nalazili državljani Francuske, Poljske i drugih zemalja.

08:24

Snažna detonacija u Sarni

Napad je izveden na skladište municije u gradu Sarni, u Rovenskoj oblasti, izazvavši snažnu detonaciju, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

"Meštani su noću zabeležili dve ozbiljne eksplozije na zapadnoj strani grada, gde se nalazi 430. arsenal vojne jedinice A-0153. Druga eksplozija je bila praćena snažnom detonacijom i požarom", rekao je sagovornik agencije.

07:43


Napad je izveden na skladište municije u gradu Sarni, u Rovenskoj oblasti, izazvavši snažnu detonaciju. Kako prenosi AFP, ukrajinske oružane snage koristile su zapadno oružje za napad na rusku teritoriju, između ostalog i na okolinu Krasnodara.
 

07:24

Na hiljade ubijenih, uništeni tenkovi, oboreni avioni

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: