Svet 0

06.03.2024.

8:09

Uništavanje... VIDEO

Višecevni raketni bacač HIMARS, koji su Ukrajini isporučile SAD, uništen je u Donbasu, pokazuju snimci koji kruže na društvenim mrežama.

Izvor: rt.com

Autor: B92

B92
Uništavanje... VIDEO
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Snimak, koji je snimio nadzorni dron, pojavio se u utorak. Lanser HIMARS je navodno oboren u blizini grada Dobropolja pod kontrolom Ukrajine, više od 40 km od linije fronta.

Lanser, kao i još dva ukrajinska vozila, otkriveni su u blizini šumovite oblasti upravo u trenutku kada je bio spreman za vatru. Pogođen je neodređenim projektilom, koji je izazvao detonaciju njegovih zaliha municije, kao i nekontrolisano lansiranje njegovih projektila, pokazuju slike.

Eksplozija je izazvala više požara u blizini i potpuno uništila samo vozilo. Iako nisu bile dostupne informacije o tome šta je tačno pogodilo HIMARS, video sugeriše da je bio gađan navođenom municijom ispaljenom iz ruskog višecevnog raketnog sistema Tornado-S.

Tornado-S kalibra 300 mm ispunjava sličnu nišu kao HIMARS i naširoko se smatra odgovorom Rusije na platformu napravljenu u SAD.

HIMARS lansere, kao i njihov teži, guseničarski pandan M270, Vašington i drugi NATO saveznici isporučuju Ukrajini od leta 2022. Iako je prijavljeno da je više sistema uništeno tokom neprijateljstava, novi video je najjasniji snimak do sada jedan se neutrališe.

Ukrajina je nadaleko slavila ove sisteme kao vrhunsko oružje, s obzirom na njihovu sposobnost da izvode precizne udare dugog dometa, dok su bili u stanju da se brzo premeste kako bi izbegli vatru protiv baterija.

Kijevske snage sistematski koriste lansere protiv civilnih ciljeva i kritične infrastrukture u Donbasu i drugde, uključujući i kontroverznu protivpešadijsko šrapnel municiju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: