Svet 0

21.05.2024.

8:15

Francuska stala uz Međunarodni krivični sud

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da podržava nezavisnost Međunarodnog krivičnog suda i njegovu "borbu protiv nekažnjivosti".

Izvor: Tanjug

Francuska stala uz Međunarodni krivični sud
Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Podeli:

Zvanični Pariz tako je reagovao na poziva tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

"Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjihovsti u svim situacijama", piše u saopštenju objavljenom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Dodaje se osuda "antisemitskih masakara" militantne grupe Hamas 7. oktobra, ali i mogućih kršenja međunarodnog prava izraelske vojske u Gazi.

"Što se tiče Izraela, biće do Pretpretresnog veća da odluči da li će izdati te naloge, nakon što ispita dokaze koje je priložio tužilac", navodi se u saopštenju.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je zatražio u ponedeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: