Svet 0

20.05.2024.

21:46

Iran na prekretnici: "Hamenei sada ima zlatnu priliku"

Predstojeći vanredni izbori mogli bi da budu "prekretnica za Iran", rekao je stručnjak za Bliski istok za Si-En-En.

Izvor: Klix.ba

Iran na prekretnici: "Hamenei sada ima zlatnu priliku"
Profimedia

Podeli:

"Tvrdio bih da je najneposredniji efekat njegove smrti ko će ga naslediti", rekao je Mohamed Ali Šabani, urednik Amvaj.media, Beki Anderson sa CNN-a.

"Ovi izbori mogu biti prekretnica za Iran", rekao je on.

Šabani je priznao da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei "skloniji konzervativnoj vladavini nego otvaranju političkog prostora".

Ali on je rekao da je Hamnei "uvek isticao izlaznost birača kao lakmus test legitimnosti sistema".

Raisi je postao predsednik Irana u junu 2021. nakon pobede na istorijski nekonkurentnim predsedničkim izborima. Mnogi reformski orijentisani Iranci odbili su da učestvuju na izborima koje su mnogi videli kao neizbežne, a izlaznost je pala ispod 50%.

"Hamenei sada ima zlatnu priliku da, na način očuvanja obraza, preokrene kurs dozvoljavajući konkurentske izbore i ohrabrujući izlaznost", smatra Šabani.

Telo iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih žrtava helikopterske nesreće biće prevezeno u utorak iz Tabriza u severoistočni grad Mešhad, gde je Raisi rođen.

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri naredio je istragu o uzroku pada helikoptera u kojem su poginuli predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian, javila je novinska agencija Tasnim.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: