Svet 0

20.05.2024.

8:27

Mrtav je i šta sad?

Smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova u padu helikoptera dolazi u posebno teškom trenutku za Bliski istok, i za sam Iran.

Izvor: Telegraf, Novosti

Mrtav je i šta sad?
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Podeli:

Kako je predviđeno iranskim zakonodavstvom, prvi potpredsednik Irana Mohammad Mokhber preuzeće funkciju vršioca dužnosti predsednika na 50 dana do održavanja izbora.

Podsetimo, helikopter sa iranskom delegacijom na čelu sa predsednikom Ebrahimom Raisijem pao je sinoć usled loših vremenskih uslova na brdovitom terenu, a brojne spasilačke ekipe krenule su potragu. Međutim, kako su kasnije objavili zvaničnici helikopter predsednika Raisija je kompletno izgoreo prilikom pada.

U Iranu su inače, ovlašćenja predsednika manja od ovlašćenja vrhovnog vođe Alija Hamneija, koji je poslednji arbitar unutrašnjih i spoljnih poslova u Islamskoj Republici.

Sad se čeka…

Čitav svet sada iščekuje šta će se dalje dešavati, s obzirom na to da je situacija na Bliskom istoku veoma krhka. Sukob Izraela i Hamasa i humanitarna katastrofa koja je usledila u Gazi u poslednjih sedam meseci podstakli su globalno mnjenje i povećali tenzije širom Bliskog istoka.

To je takođe iznelo na videlo decenijama dug rat u senci između Irana i Izraela.

Prošlog meseca, Iran je pokrenuo raketni i napad napad dronovima na Izrael, što je bio njihov prvi direktni napad na zemlju, a kao odgovor na vazdušni napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijen glavni komandant iranske elitne Revolucionarne garde (IRGC), za šta su optužili Izrael.

Nedelju dana kasnije, Izrael je uzvratio paljbu, gađajući mete izvan iranskog grada Isfahana.

Od tada su direktni udari između dve države prestali, ali posrednički rat se nastavlja, a militanti koje podržava Iran, kao što su Hamas i Hezbolah, nastavljaju da se bore protiv izraelskih snaga.

U međuvremenu, tvrdolinijsko rukovodstvo Irana izdržalo je eksploziju nedavnog narodnog neslaganja na ulicama gde su godine sankcija koje su predvodile SAD teško pogodile.

U zemlji su mesecima održavane demonstracije, predvođene mladima, a protiv klerikalne vladavine i pogoršanja ekonomskih uslova nakon smrti Mahse Amini 2022. godine.

Iranske vlasti su od tada započele sve širu borbu protiv neslaganja kao odgovor na proteste.

Taj obračun je doveo do kršenja ljudskih prava, od kojih neka predstavljaju "zločine protiv čovečnosti", navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom u martu.

I dok su protesti uglavnom utihnuli, protivljenje klerikalnom rukovodstvu i dalje je duboko ukorenjeno među mnogim Irancima, posebno mladim ljudima, koji žude za reformama, zaposlenjem i hoće da se udalje od "gušenja verske vladavine".

To znači da iranski klerikalni establišment, na čelu sa Hamneijem, sada mora da pronađe novog lidera koga će moći da podrže u pozadini intenzivne regionalne nesigurnosti i domaćeg nezadovoljstva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: