Svet 3

15.05.2024.

13:27

Veleizdaja u Kijevu

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) razotkrila i pritvorila u Kijevu pripadnike podzemne ćelije prokremljanskog projekta "Druga Ukrajina", na čijem čelu je bivši narodni poslanik Viktor Medvedčuk.

Izvor: Tanjug

Veleizdaja u Kijevu
Shutterstock/Pandora Pictures

Podeli:

Medvedčuk je, kako se navodi,  optužen za veleizdaju.

"SBU je u Kijevu razotkrila podzemnu ćeliju prokremljanskog političkog projekta 'Druga Ukrajina'. Ovu organizaciju u Rusiji predvodio je Viktor Medvedčuk, optužen za veleizdaju, koji svoje aktivnosti koordinira sa FSB Ruske Federacije", navodi se u saopštenju SBU.

Specijalisti za video sadržaj koji su radili kao deo grupe postavili su podzemni studio u svom stanu u Kijevskoj oblasti i proizvodili prilagođene animacije, prenosi Ukrinform.

Gotovu medijsku produkciju poslali su na odobrenje svom kustosu iz Rusije, bivšem voditelju na kanalima Medvedčuk, Denisu Žarkihu, koji je sada direktor projekta "Druga Ukrajina" u Moskvi.

Nakon pregleda, antiukrajinski sadržaj je distribuiran na informativnim resursima koje kontroliše Medvedčuk, veb-sajtu "Druga Ukrajina", društvenim mrežama i Jutjubu.

Bliski rodjak direktora organizacije "Druga Ukrajina" u Kijevu predavao je napadačima gotovinu za svaki snimak.
Tokom pretresa, SBU je pronašla kompjutersku opremu i mobilne telefone sa dokazima o subverzivnim aktivnostima u korist Rusije.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: