Svet 3

15.05.2024.

12:51

Rusi imaju novu taktiku

Institut za proučavanje rata objavio da se čini da ruske snage u regionu Harkov imaju novu taktiku – stvaranje tampon-zone.

Izvor: Index.hr

Rusi imaju novu taktiku
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Podeli:

Taj američki trust mozgova (tink.tenk) ističe u svom izveštaju da se čini i da se situacija u severnoj oblasti Harkova polako stabilizuje jer je tempo ruske ofanzive u toj oblasti usporio tokom poslednja 24 sata.

"To je verovatno zbog nove taktike ruskih trupa i teških ruskih gubitaka. Rusi planiraju da ujedine uporišta u Lipcima i Vovčansku i da stvore graničnu tampon-zonu", objavio je ISW.

Nekoliko ruskih i ukrajinskih izvora takođe je izvestilo da ruske trupe koriste novu taktiku u ovom području – male jurišne grupe od najviše pet ljudi prodiru u ukrajinske položaje i zatim se kombinuju s drugim malim jurišnim grupama kako bi formirale veću udarnu grupu.

Snimci dronom navodno snimljeni u Vovčansku pokazuju rusku pešadiju kako deluje u malim jurišnim grupama u gradu, što potvrđuje ove izveštaje.

Vojni analitičari veruju da bi upotreba tih grupa ipak mogla da doprinese povećanim gubicima ruskog ljudstva i opreme, kao i da uspori ukupni ritam ofanzive na ovom frontu.

Jedan ruski vojni komentator, koji je prethodno služio kao instruktor jedinice Oluja-Z, požalio se da snimci malih ruskih jurišnih grupa odražavaju lošu obuku, a ne novu i delotvornu taktiku.

Ukrajinski vojni posmatrač Kostiantin Mašovets primetio je da je povećanje ruskih gubitaka na ovom delu ratišta već dovelo do usporavanja ukupnog tempa ofanzivnih operacija.

Prema nekim podacima, ruske trupe su samo u poslednja 24 sata u toj oblasti izgubile 1.740 vojnika. ISW navodi da ne može da potvrdi ovaj broj, ali smatra da je to moguće i da je u skladu sa ukupnim usporavanjem ofanzive uočenim juče.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: