Svet 1

14.05.2024.

17:30

Kineska podmornica izgubljena na moru: Cela posada se možda ugušila

U tragičnom mirnodopskom incidentu 2003. godine, kineska podmornica Tip 035, označena kao Podmornica 361, pretrpela je katastrofalan mehanički kvar koji je rezultirao smrću svih 70 članova posade tokom vežbe u blizini ostrva Čangšan.

Izvor: nationalinterest.org

Kineska podmornica izgubljena na moru: Cela posada se možda ugušila
Profimedia

Podeli:

Podmornica 361, brod tipa 035G proizveden između 1990. i 1999. godine, smatran je zastarelim početkom 2000-ih uprkos nadogradnjama koje su imale za cilj poboljšanje njegovih sposobnosti.

Tačan uzrok nesreće ostaje nejasan, a spekulacije se usredsređuju na moguće gušenje usled nedostatka kiseonika ili curenja otrovnog gasa iz dizel generatora podmornice.

Nedostatak transparentnosti od strane kineskih zvaničnika ostavlja mnoga pitanja bez odgovora, bacajući senku na incident i sudbinu njegove posade.

Podmornica 361 je razvijena kao plovilo tipa 035G, podtip proizveden između 1990. i 1999. Dvanaest čamaca tipa 035G je dizajnirano da inkorporira niz mogućnosti uključujući smanjenje buke i jače oružje.

Ove podmornice su smatrane zastarelim početkom 2000-ih, a kineski zvaničnici su, prema nekim izveštajima, nazivali nadograđene varijante "novo vino u staroj boci".

Incident

Neposredno nakon nesreće, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je podmornica "trenirala u našim teritorijalnim vodama istočno od planine Čangšan, svih 70 oficira i vojnika na brodu je poginulo zbog mehaničkog kvara", i nije naveo više detalja.

Portparol je samo rekao da je "podmornica 361 bila veliki gubitak za Narodnu mornaricu. Izražavamo duboko saučešće svim oficirima i vojnicima podmornice koji su nažalost poginuli u izvršavanju zadataka obuke i iskreno saučešće rodbini poginulih oficira i vojnika".

Šta se zaista desilo?

Peking nije poznat po svojoj transparentnosti, pa se detaljnija analiza nesreće podmornice 361 nikada nije mogla očekivati. Međutim, jedna od vodećih teorija vezana za ovaj događaj je da je dizel generator na podmornici mogao da se pokvari i da je potrošio sav preostali kiseonik.

Ako je to tačno, posada podmornice se verovatno ugušila na svojim mestima pre nego što je uopšte prepoznala bilo kakvu opasnost.

Drugi stručnjaci su spekulisali da je otrovni gas, možda ugljen-monoksid, mogao da iscuri iz brodskih dizel motora, što bi takođe dovelo do gušenja.

Bez temeljnog i transparentnog pregleda tragičnog incidenta sa podmornicom 361, možda nikada nećemo saznati zašto je poginulo 70 članova posade podmornice.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: