Svet 0

14.05.2024.

20:24

"Ovo je nacionalna katastrofa..."; Grčku će "pojesti" tzv. Kosovo, pogledajte šta je uradio Edi Rama VIDEO

Grčki portal "Odbrana" (militaire.gr) ocenio je, nakon sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, da malo ko zna ka kakvoj nacionalnoj katastrofi ide ta zemlja.

Izvor: Tanjug

"Ovo je nacionalna katastrofa..."; Grčku će "pojesti" tzv. Kosovo, pogledajte šta je uradio Edi Rama VIDEO
Profimedia

Podeli:

Taj portal u prvi plan ističe to što će stranka premijera privremenih prištinskih institicuja Aljbina Kurtija najverovatnije biti u vladajućoj koaliciji u Severnoj Makedoniji.

U autorskom tekstu Panagiotisa Pavlosa "Kosovizacija Grčke i otomanski čaj u Ankari" ističe se da ono što verovatno malo ko zna jeste da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koga izvestiteljka Saveta Evrope, Grkinja i sestra grčkog premijera Dora Bakojani podržava za članstvo tzv. Kosova u članstvo SE, ima svoju stranku u Skoplju "Vredi", kao i da će ta stranka najverovatnije biti deo nove vladajuće koalicije u Severnoj Makedoniji na čelu sa krajnje desničarskom VMRO DPMNE Gordane Šiljanovske, nove predsednice Severne Makedonije.

Autor navodi da je poseta albanskog premijera Edija Rame u Atini nezabeležena u istoriji bilateralnih odnosa balkanskih zemalja, kao i da je autobuse pune kosovskih i Albanaca iz Albanije organizovala prištinska Kancelarija za vezu u Atini.

Grčka vlada je poslednjih dana više puta ponovila da je poseta Rame Atini privatna i da nema zvanični karakter.

Kako se navodi, malo ko zna da je dok je gradonačelnica Atine bila Dora Bakojani njen sin Kostas Bakojani, a nećak Kirijakosa Micotakisa, u oblasti Galaci, gde jesmeštena Kancelarija Prištine, postavio ulične table na kojima piše "Kancelarija Kosova".

Kao još jedan problem, autor navodi i to što je Micotakis prilikom sastanka sa Erdoganom dao brojne "hvalospeve" Erdoganu, dok turski predsednik ne samo da nije pokazao nikakvu emociju, već je prešao na salvu realpolitike ponavljajući i ukazujući na strateške pretenzije Turske prema Grčkoj.

"U svom neslaganju sa turskim predsednikom, grčki premijer je delovao kao dobar izdanak buržoazije koja je, bukvalno smešnim (gradskim) učtivostima i gotovo otupelim tonom glasa, pokušavala da omami sultana, izlažući mu seriju grčkih ustupaka Turskoj, skoro kao dar pomirenja, koja je brat blizanac pomirenja", navodi se u autorskom tekstu.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: