Svet 1

14.05.2024.

7:50

"Ne verujemo da je to što se događa u Gazi genocid"

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da administracija predsednika Džoa Bajdena ne vidi izraelska ubistva Palestinaca u Gazi u ratu protiv Hamasa kao genocid.

Izvor: Tanjug

"Ne verujemo da je to što se događa u Gazi genocid"
Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair, File

Podeli:

"Ne verujemo da je to što se događa u Gazi genocid. Odlučno i zvanično odbacujemo tu tezu", rekao je Saliven u razgovoru sa novinarima u Beloj kući.

On je naveo da SAD žele da Hamas bude poražen, da su Palestinci zatečeni u sred rata "u paklu", kao i da bi velika izraelska vojna operacija u Rafi bila greška, prenosi Glas Amerike.

Saliven je ponovio stav koji je Bajden izneo u subotu da bi u Gazi već sada vladao prekid vatre kada bi Hamas oslobodio taoce.

"Svet treba da poziva Hamas da se vrati pregovaračkom stolu i prihvati sporazum", dodao je američki zvaničnik.

Dodao je da SAD užurbano rade na dogovoru o prekidu vatre i puštanja talaca, ali nije mogao da predvidi da li će i kada dogovor biti postignut.

Bajden, koji se ove godine takmiči za drugi mandat, suočava se sa snažnim kritikama sopstvenih pristalica zbog podrške Izraelu, a neki od kritičara optužuju Izrael da čini genocid.

Prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, u Pojasu Gaze je stradalo više od 35.000 Palestinaca, a većina poginulih su žene i deca.

Oko 300.000 od 1,3 miliona Palestinaca koji su pre nekoliko meseci pobegli u južnu Gazu po naređenju izraelske vojske da se sklone od napada na Hamasove militante u severnoj Gazi, sada je dobilo naređenje da se ponovo sele, ovog puta severozapadno od Rafe, u oblast duž obale Sredozemnog mora u Gazi.

SAD, glavni izraelski dobavljač oružja, u više navrata su upozoravale Izrael protiv kopnene ofanzive u punom obimu na Rafu, ali su Izraelske odbrambene snage nastavile  bombardovanje iz vazduha i ograničene kopnene napade.

Pregovori Izraela sa Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju oko 100 talaca koje Hamas i dalje drži su u zastoju, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta ponovio da njegova zemlja neće prekinuti rat dok ne iskoreni preostale militante Hamasa u Rafi.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: