Svet 0

13.05.2024.

22:58

"Nema nerešivih pitanja između Atine i Ankare"

Nema nerešivih problema između Atine i Ankare, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Ankari.

Izvor: Tanjug

"Nema nerešivih pitanja između Atine i Ankare"
Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Podeli:

"Imali smo konstruktivan i pozitivan sastanak i razgovarali o problemima u odnosima Turske i Grčke. Probleme ćemo rešavati kroz dijalog", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Micotakisom.

On je naveo da je sa Micotakisom imao "veoma produktivan, iskren i konstruktivan sastanak". Dodao je da je glavna tema sastanka bila borba protiv terorizma, uključujući teroriste Gulenističke terorističke grupe (FETO), PKK i Revolucionarne narodnooslobodilačke partije/Front DHKP-C, prenosi Dejli sabah.

"Saradnja Ankare i Atine u borbi protiv terorizma jača iz dana u dan. Saglasili smo se oko činjenice da postoji nije budućnost za terorističke grupe u budućnosti regiona. Erdogan je takođe rekao da bi korak ka rešenju situacije u vezi sa Kiprom ojačao regionalni mir i stabilnost. Važno je pronaći pravično i trajno rešenje za kiparski problem na osnovu činjenica na tom ostrvu. Takav korak će ojačati stabilnost i mir našeg regiona", rekao je.

On je ponovio rešenost Ankare da nastavi svoje diplomatske kontakte kako bi primorala Izrael da postigne prekid vatre u Gazi i obezbedi međunarodno priznanje palestinskog suvereniteta.

"Međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, treba da dignu svoj glas protiv masakra preko 35.000 nedužnih palestinskih civila" rekao je turski predsednik, pozivajući na akciju protiv izraelskih zločina u Gazi.

Erdogan je potvrdio stav Turske da je palestinska grupa Hamas "organizacija otpora", a ne teroristička grupa.

"Hamas je organizacija otpora zemalja koje su bile okupirane od 1947. godine i koja je štitila te zemlje nakon okupacije. Ja ne vidim Hamas kao terorističku organizaciju, naprotiv, ja vidim Hamas kao ljude koji se bore da zaštite svoju zemlju i svoj narod", istakao je Erdogan.

On je naveo da se više od 1.000 pripadnika Hamasa leči u bolnicama širom Turske. Micotakis je ocenio da unapređenje bilateralnih odnosa sa Turskom daje konkretne i pozitivne rezultate, napominjući da su se dve strane dogovorile o nastavku političkog dijaloga i merama za izgradnju poverenja.

"Verujem da je to pozitivan razvoj u teškom vremenu za međunarodni mir, ali i za širu stabilnost u našem regionu", zaključio je grčki lider.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: