Svet 31

13.05.2024.

14:40

До свидания, "Admiralе Kuznjecov", ideš u gvožđe

Jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" simbol je opadanja moći zemlje. Izmučen zastarelom tehnologijom, požarima, nesrećama i dugim remontom, brod nije plovio sedam godina.

Izvor: nationalinterest.org

До свидания, "Admiralе Kuznjecov", ideš u gvožđe
Profimedia

Podeli:

Oslanjanje nosača na zastarelo gorivo – mazut, ograničene mogućnosti lansiranja aviona i stalni kvarovi naglašavaju oslabljene resurse Rusije u suprotnosti sa naprednim flotama SAD i Kine.

Rat Rusije sa Ukrajinom dodatno dovodi u sumnju nadu da će se "Kuznjecov" ikada vratiti u službu i ostavlja mu neizvesnu budućnost.

Nosači aviona su na neki način pokazatelj opšteg bogatstva nacije. Zašto? Zato što su nosači aviona složeni; nosači aviona su izuzetno skupi – i za proizvodnju i za održavanje. Shodno tome, samo bogate nacije, sa viškom resursa, mogu izdržati troškove razvoja i postavljanja nosača aviona, piše Nacionalni interest.

SAD, najmoćnija nacija na svetu, ima jedanaest "supernosača". Kina ambiciozno i revizionistički "usmereno" radi na proširenju svoje flote nosača aviona i na ivici je da postavi treći nosač. Indija ima dva. Italija ima dva. Ujedinjeno Kraljevstvo ima dva, ali je povuklo 41, što sugeriše opadanje globalnog značaja ove ostrvske države. A Rusija, izdubljeni papirni tigar, ima upravo nosač "Admiral Kuznjecov", za koji mnogi pretpostavljaju da više nikada neće ploviti.

Zvanična priča Rusa je da je "Kuznjecov" trenutno u remontu sa programom modernizacije koji bi trebalo da produži vek čamca za još četvrt veka. Prvobitno, Kuznjecov je trebalo da prođe kroz modernizaciju pogona i elektronike u 35. fabrici za remont brodova u Murmansku, od 2018. do 2021. Očigledno je da je rok za 2021. probijen, delom zato što je u oktobru 2018. "Kuznjecov" oštećen kada je PD-50 bazen potonuo, zbog čega je dizalica od 70 tona probila rupu od 200 kvadratnih stopa kroz palubu Kuznjecova.

Rusija se suočava sa teretom rata na iscrpljivanje sa Ukrajinom. Priroda rusko-ukrajinskog rata, pretežno kopnenog sukoba, znači da usmeravanje resursa u "Admiral Kuznjecov" verovatno neće biti glavni ruski prioritet. Dakle, malo je verovatno da će "Kuznjecov" ponovo zaploviti u skorije vreme.

"I možda 'Kuznjecov' nikada više neće ploviti", zaključuje se u tekstu koji je objavio Nešenal interest (The National Interest).
 

Podeli:

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

16 h

Podeli: