Svet 14

13.05.2024.

23:44

Rat u Ukrajini – 809. dan: Jaki udari ne prestaju; Vlasti naredile evakuaciju

Završen je 809. dan sukoba Ukrajine i Rusije. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se Harkovskom pravcu nastavljaju teške borbe sa ruskim snagama i da se situacija dinamično menja.

Izvor: B92

Rat u Ukrajini – 809. dan: Jaki udari ne prestaju; Vlasti naredile evakuaciju
Profimedia

Podeli:

Oko 200 ukrajinskih vojnika našlo se na udaru ruske vojske u selu Klugino-Baškirovka pored mesta Čugujevo u Harkovskoj oblasti.

Dve osobe su poginule u požaru koji je izbio nakon što su ruske snage granatirale naselje Belozersk u Hersonskoj oblasti, izjavio je načelnik Hersonske oblasne vojne uprave (OVA) Aleksandar Prokudin.

Ruske oružane snage ušle su u Volčansk i bore se unutar grada, javio je ukrajinski portal "Strana", pozivajući se na podatke Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska vojska nastavlja da proširuje zonu kontrole na severu Harkovske oblasti, sistematski zauzimajući jedno naselje za drugim.

U Sumskoj oblasti počela je evakuacija ljude iz gradova Bilopolja i Vorožba, saopštila je Oblasna vojna uprava Sumi na društvenim mrežama.

Završeno

23:04

Vojska se sprema: Šalju trupe?

Vlada Estonije "ozbiljno" razgovara o mogućnosti slanja trupa u zapadnu Ukrajinu kako bi zamenile Ukrajince u pozadinskim pozicijama u borbi na frontu, rekao je savetnik za nacionalnu sigurnost Talina, prenosi Breaking Defense.

22:27

Počela evakuacija iz još dva grada u Sumskoj oblasti

U Sumskoj oblasti počela je evakuacija ljude iz gradova Bilopolja i Vorožba, saopštila je Oblasna vojna uprava Sumi na društvenim mrežama.

"Moramo da zaštitimo naše stanovništvo. Ovo je naš glavni zadatak, koji mi je postavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Ovo nije prinudna, već rana dobrovoljna evakuacija iz onih naselja u kojima je broj granatiranih značajno porasla", naveo je šef Sumske OVA Volodimir Artjuh.

21:54

EU se obavezala na dugoročnu bezbednosnu podršku Ukrajini

Evropska unija se obavezala na dugoročnu bezbednosnu podršku Ukrajini, uveravajući Kijev da će u narednim godinama dobiti više oružja, vojne obuke i druge pomoći, navodi se u nacrtu dokumenta koji je tokom vikenda objavio nemački list ''Velt am zontag''.

U dokumentu se pominju bezbednosne obaveze EU prema Ukrajini, za koje se zvaničnici nadaju da će o njima biti donet zaključak u junu ili julu.

Kako se navodi u dokumentu, u slučaju "buduće agresije", EU i Ukrajina nameravaju da se konsultuju u roku od 24 sata o potrebama Kijeva i "brzo odrede" korake u skladu sa obavezama.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će te obaveze "pomoći Ukrajini da se dugoročno odbrani, odvrati akte agresije i odupre se naporima destabilizacije".

"Plan EU ima za cilj i da umiri Ukrajinu i da daje snažan signal Rusiji da ćemo nastaviti da podržavamo (Ukrajinu) koliko god god bude potrebno", rekao je Stano.

U nacrtu dokumenta od 10 stranica u koji je Rojters imao uvid, navodi se devet oblika bezbednosne i odbrambene pomoći koje će EU nastaviti da pruža, uključujući isporuku oružja, obuku vojnika, saradnju u odbrambenoj industriji i pomoć u razminiranju. Ambasadori 27 zemalja članica EU razgovarali su o tekstu dokumenta u Briselu prošlog meseca i on je sada osnova razgovora sa Ukrajinom, prema diplomatskim izvorima.

Zvaničnici naglašavaju da takvi sporazumi nisu isto što i pakt o međusobnoj odbrani između zemalja NATO-a. Umesto toga, oni se obavezuju da će Ukrajini pružiti oružje i drugu pomoć za jačanje sopstvene bezbednosti i odvraćanje svake buduće invazije.

U nacrtu dokumenta EU ističe se da će njene obaveze ostati na snazi "dok Ukrajina bude pratila svoj evropski put" i da će biti revidirana najkasnije za 10 godina, ali se ne navodi vrednost ili količina buduće pomoći.

Detalji predloženih mera moraće da budu posebno dogovoreni između 27 zemalja članica EU. U dokumentu se navodi da je EU pristala da ove godine da pet milijardi evra fondu za vojnu pomoć Ukrajini.

21:38

Stižu borbeni avioni

Borbeni avioni F-16 koje je Kopenhagen isporučio Kijevu pojaviće se u Ukrajini za mesec dana, saopštila je danska premijerka Mete Frederiksen.

"Govoreći o našoj koaliciji za F-16, prvi lovci iz Danske će poleteti u nebo za mesec dana“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Severne Evrope u Stokholmu.

Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksej Gončarenko ranije je izjavio da bi prvi lovci F-16 mogli da se pojave u Ukrajini već u julu.
 

20:46

"Naš zadatak je da poremetimo pokušaj Rusije da proširi rat"

Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sada glavni zadatak Ukrajine da poremeti ruski pokušaj proširenja rata.

"Što se tiče situacije u Harkovskoj oblasti, nastavljaju se odbrambena dejstva, a taj pravac je ojačan, posebno Vovčansk i pogranični regioni...Naš zadatak je apsolutno jasan - da poremeti ruski pokušaj proširenja rata. Ispunjenje ovog zadatka bukvalno zavisi od svih koji se trenutno nalaze na pozicijama - od Černigova do Vovčanska, od Harkova do Donjecke oblasti. Na ukrajinskoj zemlji ne bi trebalo da postoji bezbedno mesto za okupatora", poručio je Zelenski u večernjem video obraćanju.

20:14

Zauzeto Glubokoje, vijori se ruska zastava

Ruska vojska nastavlja da proširuje zonu kontrole na severu Harkovske oblasti, sistematski zauzimajući jedno naselje za drugim.

Do danas su potvrđene informacije o potpunoj kontroli sela Glubokoje, Harkovska oblast. Ruski vojnici su iznad njega podigli rusku zastavu.

20:02

Rusi su ušli u grad

Ruske oružane snage ušle su u Volčansk i bore se unutar grada, javio je ukrajinski portal "Strana", pozivajući se na podatke Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
Osim toga, borbe se odvijaju zapadno od Volčanska, u oblasti sela Starica.
 

18:51

Ukrajini sledi krah? "Kad padne prvi francuski vojnik nastaće haos, a preti i građanski rat"

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman apelovao da se dogovori primirje i započnu mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije jer bi se tako blokirala ruska ofanziva na frontu, a Ukrajina ne bi bila osuđena na poraz.

Ceo tekst pročitajte ovde.

17:57

Rusi gađali farmu u Harkovskoj oblasti, jedan mrtav, troje povređeno

Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u napadu ruskih trupa na farmu u Korotičiju u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik Harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

"Pre pola sata okupatori su napali farmu u Korotičiju, u okrugu Harkov. Prema preliminarnim podacima, jedan civil je ubijen, tri su povređena", navodi se u njegovoj objavi na Telegram kanalu.

Prema rečima načelnika OVA, podaci o poginulima i povređenima se još utvrđuju. Kako prenosi Ukrinform, u ruskim vazdušnim udarima danas u Vovčansku, povređeno je najmanje pet civila.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: