Svet 3

10.05.2024.

22:01

Prenos Vojne parade u Ukrajini i Letoniji?; Hakovane medijske kuće VIDEO

Ruski hakeri uspeli su da prenose godišnju vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi povodom Dana pobede na nekoliko ukrajinskih i letonskih televizijskih kanala, javio je u četvrtak dpa.

Izvor: Večernji list

Prenos Vojne parade u Ukrajini i Letoniji?; Hakovane medijske kuće VIDEO
Tanjug/Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Podeli:

Vojnom paradom obeležena je 79. godišnjica pobede Sovjetskog Saveza nad Trećim rajhom u Drugom svetskom ratu.

U Ukrajini su medijska grupa Starlajt Media i Inter, javna televizija, te kanali Dim i Apostrofr TV bili meta sajber napada, potvrđeno je na sajtu internet medija Detekor media.

U Letoniji su ruski hakeri izveli uspešan napad na televizijskog i internet operatera Baltikom, izjavio je direktor regulatornog tela za medije Ivars Abolins.

Ukrajina je tokom rata zabranila emitovanje ruskih programa. Prekidi rada ukrajinskih TV kanala počeli su na samom početku vojne parade u Moskvi kojom se slavila sovjetska pobeda nad Hitlerovom Nemačkom.

Predsednik Vladimir Putin koristi obeležavanje te godišnjice da predstavi rat u Ukrajini kao nastavak borbe protiv nacizma.

Kijev je pokrenuo istragu o ruskom sajber napadu. Letonija je takođe pokrenula istragu nakon što su ruski hakeri napali stranog partnera odgovornog za medijski sadržaj koji emituje Baltikom.

Crveni trg je u četvrtak preplavljen ruskim oružjem i specijalnim vojnim jedinicama, dok u Ukrajini besni rat. Trgom je prošlo 9.000 vojnika i 70 vrsta teškog naoružanja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: