Svet 3

07.05.2024.

12:39

Čitava vojska na nogama: Masovni lov na jednog čoveka

Policija traga za ruskim vojnikom osumnjičenim da je ubio šestoricu svojih saboraca na istoku Ukrajine.

Izvor: Jutarnji.hr

Čitava vojska na nogama: Masovni lov na jednog čoveka
Profimedia

Podeli:

Potraga dolazi kada se još jednom ruskom oficiru sudi za ubistvo sedam vojnika pod njegovom komandom nakon što je prošle godine bacio granatu u sobu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, među ruskim vojnicima se ponavljaju tvrdnje o niskom moralu, a razlozi variraju od nezadovoljstva obukom i opremom do dovođenja u pitanje rukovodstva nadređenih, piše Njuzvik.

Na početku rata Rusija je popunila svoje vojne redove osuđenicima kojima je ponuđena sloboda ako odsluže šest meseci, iako se sada kaže da se ruske snage manje oslanjaju na zatvorenike iz kaznenih kolonija u zemlji.

Jedan osuđenik, 57-godišnji mlađi vodnik koga je kanal Baza na Telegramu nazvao Jurij G., pobegao je nakon što je 4. maja ubio šest pripadnika haubičkog artiljerijskog diviziona u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici (NRD).

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Smatra se da osumnjičeni možda ima jurišnu pušku AK-12 sa prigušivačem i municijom, a policija pretražuje ruske pogranične regione Rostov, Belgorod i Voronjež, navodi Baza u izveštaju, koji su prenele i druge ruske novinske kuće.

Najnoviji incident dogodio se na početku suđenja bivšem vršiocu dužnosti komandira voda naredniku Dmitriju Lobovikovu, koji je optužen da je tokom proslave pravoslavne Nove godine 13. i 14. januara 2023. godine ubio sedam svojih potčinjenih i ranio najmanje 10 drugih.

Navodno je bio nezadovoljan onim što je video kada je otišao da proveri stanje vojnika u kasarni i izvadio granatu RGD-5, izvukao iglu i zamolio jednog od vojnika da je vrati, piše Komersant.

Vojnik je odgovorio da nije naučio kako se to radi. Nakon što ga je opsovao, Lobovikov je otišao u hodnik, odakle se tereti da je bacio granatu u susednu prostoriju u kojoj su spavali vojnici drugog voda, potom je detonirao gasne boce, ubio sedam ljudi i uništio deo kasarne.

Lobovikov je priveden i optužen za ubistvo, ubistvo u pokušaju, namerno nanošenje telesnih povreda, namerno uništavanje i oštećenje imovine, kao i nedozvoljeno posedovanje eksplozivne naprave.

U izveštaju Komersanta nije precizirana lokacija incidenta, ali je njegov slučaj saslušala porota u Vojnom sudu Zapadnog okruga, koji pokriva evropske regione Rusije koji se graniče sa Ukrajinom.

Njegov advokat se osvrnuo na njegovu primernu službu za narodnu miliciju samoproglašene Luganske Narodne Republike. Rekao je da njegov klijent nije negirao šta se dogodilo, ali da je to bilo slučajno i da mu se poremetila kombinacija sedativa koje je uzeo zbog potresa mozga, u kombinaciji sa alkoholom.

On je rekao da je njegov klijent pronašao granatu u hodniku i da je posle obračuna sa vojnikom izgubio svest, a municija je uletela u prostoriju i eksplodirala, nanevši teške povrede i Lobovikovu.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: