Svet 1

07.05.2024.

10:42

Preti nam novi talas zaraze? Već je počelo da se širi...

Sjedinjenim Američkim Državama širi se nova grupa varijanti koronavirusa, što izaziva zabrinutost zbog potencijalnog letnjeg talasa.

Izvor: Blic.rs

Preti nam novi talas zaraze? Već je počelo da se širi...
angellodeco/Shutterstock

Podeli:

Porodica varijanti, nadimka “FLiRT”, po svojim mutacijama, uključuje KP.2, koji je sada dominantna varijanta u Sjedinjenim Državama.

Poslednjih nedelja, KP.2 je brzo pretekao JN.1, omikron podvarijantu koja je izazvala porast slučajeva kovida-19 prošle zime.

Trenutno, KP.2 čini jednu četvrtinu infekcija na nacionalnom nivou, prema najnovijim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC).

Tokom dvonedeljnog perioda koji se završava 27. aprila, KP.2 je činio skoro 25% slučajeva u SAD, što je porast sa oko 10% tokom prethodnog dvonedeljnog perioda koji se završava 13. aprila. Nakon KP.2, sledeća najčešća varijanta je JN.1, koja čini 22% slučajeva, praćena sa dve podvarijante JN.1, JN.1.7 i JN.1.13.1.

Još jedna FLiRT varijanta, nazvana KP.1.1, takođe kruži u SAD, ali je manje rasprostranjena od KP.2. Trenutno čini oko 7,5% infekcija na nacionalnom nivou, prema CDC.

Iako su slučajevi i hospitalizacije u padu i zemlja je usred zatišja kovida- 19, nove FLiRT varijante izazivaju zabrinutost zbog još jednog talasa infekcija ovog leta.

FLiRT varijante - KP.2 i KP.1.1 - su izdanaci JN.1.11.1, direktnog potomka JN.1, i prvobitno su otkrivene u uzorcima otpadnih voda širom zemlje.

“Nove varijante imaju dve dodatne mutacije koje ih razlikuju od JN.1 i čini se da im daju prednost u odnosu na prethodne varijante”, kaže dr Albert Ko, lekar specijalista zaraznih bolesti i profesor javnog zdravlja, epidemiologije i medicine na Školi javnog zdravlja Univerziteta Jejl, za TODAY.com.

Nadimak “FLiRT” je zasnovan na tehničkim imenima za njihove mutacije, prema Društvu za zarazne bolesti Amerike

Udeo slučajeva uzrokovanih KP.2 se povećava dok se udeo slučajeva uzrokovanih drugim varijantama smanjuje, što sugeriše da KP.2 ima karakteristike koje mu daju prednost, napominju stručnjaci.

KP.2 izgleda veoma slično svom roditeljskom soju JN.1, koji je visoko zarazan.

Preko 97% ljudi u SAD-u ima prirodna ili vakcina-indukovana antitela protiv virusa SARS-CoV-2, prema CDC, ali ovaj imunološki zaštitni efekat vremenom slabi.

Niske stope vakcinacije i opadanje imuniteta stvaraju ranjivu populaciju, što može omogućiti FLiRT varijantama da se uhvate. Samo vreme i više podataka će reći, napominju stručnjaci.

Laboratorijske studije sugerišu da je KP.2 dovoljno mutiran tako da trenutne vakcine i imunitet od prethodne infekcije pružaju samo delimičnu zaštitu.

Objavljeno je i da su simptomi koje FLiRT izaziva, a to su: bol u grlu, kašalj, umor, začepljenje, curenje iz nosa, glavobolja, bolovi u mišićima, groznica ili jeza, novi gubitak čula ukusa ili mirisa, kratkoća daha ili otežano disanje, mučnina ili povraćanje i dijareja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: