Svet 2

07.05.2024.

9:50

Drama, hitno se oglasili: Borbeni avon ispalio rakete

Australija optužila kineski borbeni avion da je prošlog vikenda ispalio signalne rakete u pravcu pomorskog helikoptera koji se kretao iznad međunarodnih voda Žutog mora.

Izvor: CNN, Novosti

Drama, hitno se oglasili: Borbeni avon ispalio rakete
EPA/ROBERT GHEMENT

Podeli:

Tu akciju je premijer Entoni Albaniz ocenio kao "potpuno neprihvatljivu", piše CNN, a prenose Novosti.

Australijski helikopter MH-60R "Sihok" za vreme incidenta bio je u patroli sprovodeći sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Kanberi, dodajući da su tim potezomom ugroženi životi posade helikoptera.

"Ovo je bio nebezbedan manevar koji je predstavljao rizik za letelicu i osoblje", navodi se u saopštenju australijskog ministra odbrane Ričarda Marlesa.

Kineski avion "ispustio je signalne rakete oko 300 metara ispred helikoptera 'Sihok' i oko 60 metara iznad njega“, rekao je Marles u intervjuu za "9 Njuz" u ponedeljak.

Nije bilo izveštaja o šteti ili povređenima, ali signalne rakete mogu dovesti do obaranja helikoptera ako udare i oštete njegove elise, ili ako se domognu u motora letilice.

Incident je najnovija eskalacija na rastućih tenzija u međunarodnim vodama između kineske vojske i drugih nacija, a dolazi u trenutku kada Kanbera i Peking teže zbližavanju nakon nekoliko strašnih trgovinskih sporova i zategnutih odnosa.

Prema australijskoj mornarici, MH-60 "Sihok” je dvomotorni helikopter sa tročlanom posadom.

Kina u ovom trenutku nije izdala nikakvo saopštenje o ovom incidentu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: