Svet 8

25.04.2024.

15:33

Rat Oleksandra Sirskog: Kladi se na dronove, strpljenje i disciplinu

Ukrajinska strategija vojnog suprotstavljanja i prisiljavanja Kremlja da plati krvlju za svaki dobijeni metar izgleda da je postala osnovna struktura plana Oleksandra Sirskog.

Izvor: Kijev post

Rat Oleksandra Sirskog: Kladi se na dronove, strpljenje i disciplinu
EPA-EFE/VITALII NOSACH

Podeli:

Etnički Rus sa iskustvom u artiljeriji i dovoljno star (59) da se borio u Avganistanu za Sovjetski Savez još 1980-ih, Sirski je 8. februara preuzeo Oružane snage Ukrajine koje su pod opsadom. Zamenio je Valerija Zalužnog, generala popularnog među vojnicima ali u javnosti.

U međuvremenu, Ukrajini je katastrofalno ponestalo municije, Rusija je imala potpunu vazdušnu nadmoć i poraz je gledao Sirskog u lice, posebno u Avdejevki, gde su se pretučene ukrajinske trupe borile da održe položaje protiv nemilosrdnih ruskih napada.

Sirski je u martu bacio naredio jednoj jedinci juriš na AVdejevku, kako bi privremeno potisnuo ruske snage unazad i omogućio drugoj, teško oštećenoj brigadi da prekine kontakt i izbegne opkoljenje. Tada je Sirski povukao 3. brigadu i ruske snage su zauzele grad i proglasile pobedu. Borba je bila teška, ali rojevi dronova i pešadija su uradili posao.

Sirski je već ušao u vojnu istoriju. On komanduje prvom vojskom, ikada, koja ne vodi samo konvencionalni kopneni rat, već su u borbe uključene bespilotne letelice, čitave brobene organizacije koja su pretvorila avione robote koji nose eksploziv u glavno oružje koje se koristi za ubijanje i ranjavanje neprijatelja i uništavanje njegove opreme, piše dalje Kijev post.

U prošlim velikim ratovima artiljerijske i minobacačke granate su dominirale bojnim poljem i obično su bile odgovorne za 80-90 procenata gubitaka.

U prvom kvartalu 2024. godine, prema izjavama komandne grupe Sirskog, dve trećine ruskih tenkova iz pogona su izbacili dronovi. Prema izveštajima ruskih ratnih zarobljenika, svaki drugi ruski vojnik ranjen ili ubijen u borbama u Ukrajini, barem je bio gađan i pogođen ukrajinskim dronom.

Disciplina u jedinicama sa manje dobrom komandom je, na stanovištu Sirskog, postala fokus osoblja, a ponekad su se „okretale“ i nedodirljive glave. Prema izveštajima koje je prvi objavio glavni ukrajinski novinski magazin Ukrainska pravda, početkom aprila delovi 67. brigade – jedinice formirane uglavnom od politički povezanih boraca iz nacionalističke grupe Desni sektor – napustili su položaje u sektoru Časiv Jar pod velikim pritiskom Rusije.

Ruski vojni posmatrači izveštavaju da Oružane snage Ukrajine sa kojima se sada suočavaju Rusi izgledaju „ laserski fokusirane na čekanje pravog trenutka da se nagomilaju ruske snage i da onda napadnu.

Jedan vojni bloger, ruski, napisao je: „Ukrajinci napuštaju poziciju i počinju da je udaraju svim mogućim sredstvima. Između bitaka uopšte ne pucaju mnogo i to ostavlja utisak da nemaju čime da pucaju. Ali ako izađemo i napadnemo jedan od njihovih položaja, sve se sruši od 120 mm minobacača do 155 mm [haubica standarda NATO]. I mnogi FPV dronovi – od dva do četiri napadaju svakog našeg vojnika, da bi dobili sigurno ubistvo. A kada nas Ukrajinci posmatraju kako pokušavamo da se povučemo, odmah krenu u kontranapad, da povrate ono što su izgubili.“

Sirski je u opsežnom intervjuu državnoj ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinform od 29. marta rekao da njegov cilj uz maksimalnu upotrebu bespilotnih letelica nije samo smanjenje ukrajinskih žrtava, već i smanjenje broja trupa potrebnih na linijama fronta i dobijanje prostora za disanje tako da vojnici ponekad služe na linije fronta dve godine mogu da se odmore i odu.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: