Svet 0

20.04.2024.

19:44

Sve je jasno: Priznaće ih

Barbados je u petak nagovestio da namerava da prizna Palestinu kao državu. Ovo je saopštila ministarka spoljnih poslova Keri Simonds na brifingu u sedištu ministarstva.

Izvor: Klix.ba

Sve je jasno: Priznaće ih
Profimedia

Podeli:

Simonds je rekao da su razgovori o priznavanju palestinske države počeli samo mesec dana pre početka rata između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.

"Barbados je uvek tvrdio u Ujedinjenim nacijama da bi trebalo da postoji rešenje sa dve države još od 1967. godine ili otprilike. Ironično, uprkos tome što smo rekli svetu da bismo želeli da vidimo rešenje sa dve države, sam Barbados nikada nije priznao državu Palestinu. Dakle, postoji nedoslednost i nedoslednost jer kako možemo da kažemo da želimo rešenje sa dve države ako ne priznajemo Palestinu kao državu?“, rekao je Simonds.

Simonds je rekao da je dokument u kojem se navodi ta mera sada pred kabinetom u pokušaju da ispravi "grešku koju smo pravili godinama".

Ovo saopštenje usledilo je mesec dana nakon što je lokalna propalestinska grupa za kampanju, Karibi protiv Palestine aparthejda (CAAP), pozvala vladu da preispita odnose sa Izraelom i prizna Palestinu kao državu.

To je takođe došlo nakon što su Sjedinjene Države efektivno blokirale Ujedinjene nacije da priznaju palestinsku državu tako što su stavile veto u Savetu bezbednosti kako bi Palestincima uskratile punopravno članstvo u svetskom telu.

U februaru su izraelski poslanici podržali odbacivanje premijera Benjamina Netanjahua bilo kakvog "jednostranog" priznanja palestinske države usred sve jačih poziva da se ožive razgovori o palestinskoj državnosti.

Simmonds je rekao da je Forin ofis formalno kontaktirao Palestinske vlasti da signalizira nameru Barbadosa za formalno priznanje, otkrivajući da su „ovi razgovori sa Palestinom imali u septembru prošle godine pre ove erupcije poteškoća između Izraela i Hamasa i Gaze, tako da je to prethodilo tome. „.

Ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika Palestine pozdravilo je odluku Republike Barbados da prizna Državu Palestinu na granicama od 4. juna 1967. sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da ovaj korak odražava želju Barbadosa da podrži palestinski narod i njegova neotuđiva i legitimna prava na svoju zemlju.

Ministarstvo smatra da odluka Barbadosa dolazi kao doprinos zemalja koje veruju u rešenje dve države kao opciju koja predstavlja međunarodnu volju i legitimitet da se ovo rešenje spase, koje se sistematski uništava kao rezultat ubrzane izraelske politike i planova. , posebno kroz nastavak genocidnog rata u pojasu Gaze i širenje kolonijalizma.

Nadalje, pozvalo je sve zemlje koje još nisu priznale Državu Palestinu da preduzmu ovaj korak što je prije moguće kako bi potvrdile odlučnost međunarodne zajednice da okonča patnju palestinskog naroda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: