Svet 0

12.04.2024.

14:24

Spržiće ih: Vojska dobila moćno oružje VIDEO

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da će instalirati lasere na ratne brodove za obaranje dronova od 2027. godine, pet godina ranije nego što se očekivalo.

Izvor: Jutarnji.hr

Spržiće ih: Vojska dobila moćno oružje VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ministarstvo je saopštilo da će laseri moći da gađaju bilo koju metu na nebu po ceni od oko 10 funti (11,7 evra) po metu i da će biti toliko precizni da mogu da pogode novčić sa kilometra udaljenosti.

Ranije se očekivalo da će laseri DragonFire biti u funkciji tek od 2032. godine i da su dugoročna i jeftina alternativa za odbranu od dronova.

Dronovi mogu uništiti visokotehnološke sisteme oružja, a trenutno su skupi za obaranje. Na primer, rakete Sea Viper koje UK trenutno koristi za obaranje dronova Huti u Crvenom moru koštaju po milion funti.

"U sve opasnijem svetu, menja se i naš pristup nabavkama. Naše sveobuhvatne reforme će ubrzati isporuku najnovije opreme i naoružanja našim oružanim snagama", rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps u izjavi o laseru.

"DragonFire prikazuje najbolje iz Velike Britanije na čelu vojne tehnologije i nećemo odlagati da ga stavimo u ruke našoj vojsci kako bismo se suprotstavili pretnjama sa kojima se suočavamo".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: