Svet 18

08.04.2024.

16:35

Amerika se raspada: Više od 25 država želi nezavisnost

Vodeći borac za nezavisnost Teksasa tvrdi da se Sjedinjene Države "raspadaju", sa više od 50 odsto stanovništva u 25 država koje je spremno da se otcepi na osnovu njegovog tumačenja dva nedavna istraživanja kompanije YouGov.

Izvor: bellinghamherald

Amerika se raspada: Više od 25 država želi nezavisnost
Profimedia

Podeli:

Ovu tvrdnju je izneo Danijel Miler, predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta koji se zalaže za nezavisnost u najnovijem izdanju svog podkasta Teksaških vesti.

Pitanja o integritetu SAD su porasla suočeni sa žestokom partijskom politikom u Kongresu i spornim predsedničkim izborima 2020. godine.

U februaru 2023. republikanka Mardžori Tejlor Grin izazvala je kontroverzu nakon što je pozvala na "nacionalni razvod" između "crvenih i plavih država".

Između 2. i 5. februara, YouGov je pitao 35.000 Amerikanaca da li bi podržali da se njihova država izdvoji iz unije i postane nezavisna nacija. Rezultati su značajno varirali - od visokih 36 procenata na Aljasci, 31 procenat u Teksasu i 29 procenata u Kaliforniji do najnižih od 13 procenata u Minesoti.

Širom SAD, istraživanje je pokazalo da 23 odsto Amerikanaca želi da njihova država postane nezavisna, a 51 odsto se protivi, dok 27 odsto nije sigurno.

Polovina američkih država bi glasala za punu nezavisnost na hipotetičkim referendumima, prema tvrdnji vodećih teksaških nacionalista.

Miler tvrdi da je u anketi podrška nezavisnosti bila niža nego što bi trebalo da bude jer "anketne kompanije nemaju pojma kako da ispitaju pitanje otcepljenja ili istupanja iz unije".

Da bi podržao ovaj argument, Miler je naveo odvojeno istraživanje YouGov sprovedeno u februaru za Independent California Institute. Istraživanje sprovedeno među 500 odraslih Kalifornijaca pokazalo je da 58 odsto veruje da bi Kalifornijcima "bilo bolje nego što je sada u scenariju u kojem Kalifornija mirno postane nezavisna zemlja sa prijateljskim odnosom sa SAD".

Miler je rekao da je pitanje preciznije izračunalo podršku secesiji, jer je precizirano da će ona biti mirna i fokusirana na to da li pojedinci misle da će im lično biti bolje.

Miler je rekao da postoji razlika od 29 poena između ova dva istraživanja - pri čemu je 29 odsto Kalifornijaca reklo da bi podržalo nezavisnost u prvom, dok je 58 odsto reklo da bi im nezavisnost učinila da im bude bolje u drugom.

Zaokružujući ovu cifru na 30 procenata, a zatim je ekstrapolirajući po SAD, Miler je zaključio da bi u 25 država kampanja za nezavisnost pobedila na hipotetičkom referendumu o nezavisnosti.

Analiza Njuzvika pokazala je da postoje 23 države koje bi mogle dati većinu za nezavisnost ako bi se dodalo 30 posto cifri koja podržava nezavisnost u početnoj anketi YouGov-a.

Njuzvik ne podržava ove cifre, a neslaganje od 29 odsto između dve cifre u Kaliforniji može se objasniti bilo kojim brojem faktora, što znači da se ne može ekstrapolirati širom nacije.

Štaviše, druga anketa u Kaliforniji bila je o tome da li stanovnici misle da će im u nezavisnoj zemlji biti bolje, a ne o tome da li to podržavaju.

U svom podkastu, Miler je dodao: "Sjedinjene Države se raspadaju. Neki ljudi misle da je Teksas jedina država koja je jednom nogom van vrata, ali zapravo postoje druge države u kojima podrška secesiji raste i spremne su da dođu do prekretnice."

"Sjedinjene Države se raspadaju! Države su spremne da se povuku i to u većem broju nego što mislim da je javnost generalno svesna", dodao je Miler.

Govoreći za Njuzvik, profesor Met Kvortrup, politikolog i autor knjige "Želim da se oslobodim: Praktični vodič za stvaranje nove zemlje", tvrdi da se podrška nezavisnosti često povećava tokom referendumskih kampanja.

"Na referendumima o nezavisnosti često vidite da oni koji žele da se otcepe pobeđuju u kampanji. U Škotskoj je SNP (Škotska nacionalna partija) došla sa 29 odsto na početku kampanje i završila sa 45 odsto. U Kataloniji, Kvebeku i Škotskoj podrška nezavisnosti bila je dvadesetih godina kada se o tom pitanju prvi put raspravljalo. Ovo se u svim slučajevima kretalo na dodirnoj udaljenosti od nezavisnosti," rekao je Kvortrup.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: