Svet 5

05.04.2024.

16:24

Vri u Aziji; Kina preimenovala indijske teritorije: "To je naše od davnina"; Amerika na nogama

SAD se oštro protive kineskom preimenovanju 30 lokacija unutar indijskog Arunačal Pradeša, sazvezna država Indije, zbog nastojanja Pekinga da nastavi svoje teritorijalne pretenzije zbog kojih eskalira tenzija između dve azijske zemlje.

Izvor: newsweek

Vri u Aziji; Kina preimenovala indijske teritorije: "To je naše od davnina"; Amerika na nogama
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

"Sjedinjene Države se snažno protive bilo kakvim jednostranim pokušajima da se unaprede teritorijalne pretenzije upadima ili napadima, vojnim ili civilnim, preko linije stvarne kontrole", rekao je zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Američki komentar na politiku preimenovanja teritorije od strane Kine došao je pošto je Peking nedavno eskalirao svoje pretenzije na Arunačal Pradeš nazivajući to područje delom svoje teritorije "od davnina".

Kinesko ministarstvo civilnih poslova je 30. marta izdalo "standardizovane" nazive mesta na mandarinskom i tibetanskom za lokacije unutar Arunačal Pradeša.

Na listi od 30 imena bila su mesta sa rekama, planinama, jezerom i stambenim naseljima.

Kina tvrdi polaže pravo na to područje kao deo Zangnana, ili Južnog Tibeta, na osnovu istorijskih prava.

U prošlosti, Kina je objavila zvanične mape koje prikazuju region kao deo svoje teritorije i izdavala zasebne vize indijskim građanima iz Arunačal Pradeša kako bi podržala svoje tvrdnje o suverenitetu.

Dve zemlje su vodile krvavi rat 1960-ih oko regiona, a njihova sporna međusobna granica duga 2.100 milja i dalje je teško pitanje.

Od juna 2020., Kina i Indija su zaključane u novoj vojnoj konfrontaciji sa hiljadama vojnika raspoređenih jedan naspram drugog u regionu istočnog Ladaka.

Vojni zvaničnici sa obe strane sastali su se do sada 21 put u okviru posebnih napora da se smire tenzije u hladnom regionu Himalaja.

Peking je koristio sličan pristup da proširi svoja potraživanja na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru, dajući mandarinska imena pomorskim karakteristikama. Portparol kineske vojske je nedavno izdao oštru izjavu kako bi učvrstio tvrdnje o Arunačal Pradešu.

"Zangnan je kineska teritorija od davnina. Ovo je nepobitna činjenica", rekao je 28. marta pukovnik Vu Ćian, portparol kineskog ministarstva odbrane.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: