Svet 2

04.04.2024.

17:23

Tusk: Izrael da se izvini i nadoknadi štetu porodici ubijenog poljskog humanitarca

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da bi Izrael trebalo da se izvini i nadoknadi štetu porodici poljskog humanitarnog radnika koji je među ubijenima u napadu izraelske vojske na humanitarni konvoj u Gazi.

Izvor: Tanjug

Tusk: Izrael da se izvini i nadoknadi štetu porodici ubijenog poljskog humanitarca
EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Podeli:

''Želeo bih da predstavnici države Izrael ovde u Poljskoj poštuju opravdana osećanja Poljaka i komuniciraju po ovom pitanju na jasan i direktan način'', rekao je Tusk i osudio ''nedostatak jednostavnog, ljduskog izvinjenja'', prenosi Politiko.

Izraelski ambasador u Poljskoj Jakov Livne izrazio je ''duboko žaljenje'' zbog ubistva humanitarnih radnika članova organizacije Svetska centralna kuhinja (WCK). '

'Istražićemo šta se desilo, razumećemo šta se zapravo dogodilo i preduzeti sve moguće mere da se takve stvari ne ponove'', rekao je on.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna pozvao je u sredu izraelskog ambasadora na razgovore o poljsko-izraelskim odnosima nakon napada izraelske vojske na humanitarni konvoj.

WCK je saopštila u utorak da obustavlja rad u Gazi nakon napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika.

Iz organizacije su naveli da je napadnuto njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno u ponedeljak, nakon što su radnici pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu koje su stigle nekoliko sati ranije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: