Svet 25

04.04.2024.

23:47

Rat – dan 771: Ukrajinci pred porazom?; Uzbuna, sprema se napad

Rat u Ukrajini – 771. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 771: Ukrajinci pred porazom?; Uzbuna, sprema se napad
Profimedia

Podeli:

Najmanje četiri osobe su poginule, a više njih je povređeno tokom noći u ruskom napadu na Harkov, koji je izvršen u nekoliko talasa dronovima tipa šahed, saopštile su ukrajinske vlasti.

"U napadu neprijateljskih udarnih dronova na stambene zgrade u Harkovu ima mrtvih i ranjenih", objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov .

Završeno

22:16

Ukrajinci pred porazom

Ruske snage nastavljaju napredovanje u Donbasu, posebno severno od ranije zauzetih sela Tonjenjkoje i Orlovka. Reč je i o novom napredovanju u selu Berdiči, gde su ukrajinski položaji u zapadnom delu sela stavljeni pod rusku kontrolu.

Ukrajinska komanda, shvatajući da bi gubitak Berdičija značio potpuni gubitak kontrole nad "drugom linijom odbrane" zapadno od Avdejevke, poslala je rezervne snage u Berdiči da pokušaju da povrate izgubljene položaje. Ovi pokušaji ne dovode do uspeha ukrajinskih snaga.

Do danas su se ukrajinske snage povukle sa gubicima zapadno od autoputa O0542, koji povezuje Berdiči sa Avdejevkom. Dakle, ne više od 10% teritorije naselja ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, uključujući pre svega oblasti bez naselja. A to znači da ukrajinske snage imaju sve manje mogućnosti da se drže sela.

Gubitak kontrole nad većim delom sela priznaju i sami Ukrajinci, što potvrđuje i ukrajinski kanal Deep State. 

21:11

Oboreni dronovi

Još tri ukrajinska drona oborena su iznad Kurska. Jedan je pogodio stambenu zgradu, a u dve privatne kuće je izbio požar, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.
 

19:53

Uzbuna

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.
 

16:31

Ruski gubici

16:26

Većina Ukrajinaca veruje u pobedu, ne i vraćanje granica

Manje od 50 odsto ispitanih građana veruje da će Ukrajina moći da se vrati na granice iz 1991. godine, pokazuju ankete.

Istovremeno, 88 odsto Ukrajinaca veruje da će Ukrajina dobiti rat, a 37 odsto da će se rat završiti za godinu-dve.

Istovremeno, 7 odsto veruje da će Ukrajina vratiti Donbas, ali ne i Krim, i shodno tome, 7 odsto veruje da će se Krim vratiti, ali se neće vratiti okupirane oblasti Donjecke i Luganske oblasti.

16:25

Kuleba neće da kvari žurku NATO-u, ali hoće "patriot"

Na dan osnivanja 75. godišnjice NATO-a, ukrjinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zatražio je od alijanse protivvazdušne raketne sisteme "patriot".

"Ne želim da kvarim (NATO-ovu) rođendansku zabavu, ali moja glavna poruka je patriot", rekao je on.

Kuleba je napomenuo da govori o "patriotu", jer je to jedini sistem koji može da obara ruske balističke rakete.

On je takođe podsetio zapadne zemlje da mogu da isporuče ove komplekse Ukrajini, pošto ih na Zapadu "ima mnogo".

16:24

Moskva: Ukrajinski Su-27 oboren kod Kramatorska

Ruski protivvazdušni sistem oborio je avion Su-27 Oružanih snaga Ukrajine u regionu Kramatorsk Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren je sistemima protivvazdušne odbrane u blizini grada Kramatorsk, Donjecka Narodna Republika", navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Telegramu.

Ruska vojska je poslednji put oborila ukrajinski Su-27, 1. aprila u blizini sela Raiskoje u DNR.

16:23

"Na neodređeno vreme"

Finske vlasti odlučile su da produže zatvaranje granice sa Ruskom Federacijom na neodređeno vreme, objavio je Blumberg, pozivajući se na saopštenje finske vlade.

"Finska će zadržati svoju granicu sa Rusijom zatvorenom do daljeg", navodi ta agencija.

16:22

Pistorijus: Nemačka skeptična...

Predlog generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se stvori fond od 100 milijardi evra za Ukrajinu je vredan razmatranja, ali je važno sprečiti udvostručavanje struktura, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Takav fond bi takođe morao da uzme u obzir nacionalne doprinose koje su već dale zemlje NATO-a", rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare u Berlinu.

Prethodno je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da Nemačka podržava stvaranje dugoročnih struktura u NATO-u za koordinaciju snabdevanja oružjem i obuku ukrajinskih vojnika, ali je skeptična u pogledu stvaranja finansijske strukture za podršku Ukrajini u okviru Alijanse, prenosi Rojters.

14:21

Lavrov: Kina je predložila najrazumniji mirovni plan

Kina je predložila do sad najrazumniji mirovni plan za rešavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

''Najvažnije za nas je da se kineski dokument zasniva na analizi razloga za ono što se dešava i na potrebi da se ti osnovni uzroci eliminišu. Logički je strukturiran od opšteg ka specifičnom'', rekao je Lavrov, prenosi RIA.

On je istakao da kineski plan, koji se sastoji od 12 tačaka, sadrži stavke koje su međusobno uzajamno povezane.

Lavrov bi uskoro trebalo da se sastane sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem.

Ruske vlasti tvrde da su spremne da započnu pregovore o prestanku rata u Ukrajini, ali da pregovori moraju da odražavaju ''novu realnost'' na terenu, gde ruske snage kontrolišu nešto manje od petine zemlje.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: