Region 0

28.10.2024.

15:27

Meštani Donje Jablanice najavili blokadu puta: Bojimo se novih odrona

Meštani Donje Jablanice, najteže pogođenog grada u nedavnim poplavama i klizištima u severnom delu Hercegovine, najavili su blokadu magistralnog puta M-17 koji povezuje Sarajevo sa Mostarom zbog spore rekonstrukcije i novih pretnji odrona.

Izvor: Index.hr

Meštani Donje Jablanice najavili blokadu puta: Bojimo se novih odrona
EPA-EFE/NIDAL SALJIC

Podeli:

Nakon sastanka, Savet mesne zajednice Donja Jablanica zatražio je hitan sastanak meštana sa načelnikom opštine Jablanica i drugim nadležnim organima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog postojećeg stanja.

U Donjoj Jablanici stradalo je 18 ljudi, a na desetine porodičnih kuća uništeno je početkom oktobra u vodenoj bujici praćenoj ogromnim količinama kamenja, peska i blata.

Najveći deo nanosa dolazi iz kamenoloma koji se nalazi na brdu iznad samog naselja. Meštani sada strahuju da bi se slična katastrofa mogla ponoviti.

Oni su najavili da će preduzeti sve neophodne mere kako bi im zahtevi bili ispunjeni, a najavljuju blokadu autoputa M-17 ukoliko odgovore ne dobiju do srede.

Od lokalnih vlasti traže odgovore o proceni bezbednosti kamenoloma, odnosno da li je moguće izmeštati preostalo kamenje u kamenolomu i na putu njegove sanacije. Na dugačkoj listi zahteva nalazi se i ubrzanje stambenog zbrinjavanja ljudi pogođenih nedavnom prirodnom katastrofom.

Nezadovoljstvo je izrazio i lokalni vjerski poglavar imam Semir Jahić, koji je kritikovao vlasti u Jablanici jer tamošnja džamija nije očišćena.

Odgovorio mu je načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović, koji je član SDP-a Bosne i Hercegovine, a iduće nedjelje kandiduje se za još jedan mandat na čelu opštine. On je naveo da su vlasti Jablanice preduzele sve mere da saniraju posledice poplava i klizišta, a optužbe imama Jahića okarakterisao je kao neistinite i lažne.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: