Region 0

28.10.2024.

14:10

Hrvatska dobija najmodernije tenkove; Evo šta šalje Ukrajini

Hrvatski i nemački ministri odbrane, Ivan Anušić i Boris Pistorijus, danas u Berlinu potpisuju pismo o namerama, kao prvi korak u nabavci najsavremenijih nemačkih tenkova Leopard 2A8.

Izvor: Večernji.hr

Hrvatska dobija najmodernije tenkove; Evo šta šalje Ukrajini
Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Podeli:

Nemačka je pozvala Hrvatsku da se uključi u nemački program zajedničke nabavke glavnog borbenog tenka, njegove najnovije verzije, koji se proizvodi u pogonima najvećeg evropskog proizvođača naoružanja Rajnmetala.

Hrvatska će time rešiti problem zamene svojih zastarelih tenkova M-84 proizvedenih u vreme bivše države.

Hrvatska još ima oko 70 takvih tenkova, a zameniće ih, u ovoj prvoj kupovini, sa do 50 novih Leopard 2A8.

U pismu namera je i spremnost dve zemlje da u prvoj isporuci iz hrvatskih zaliha u Ukrajinu pošalju 30 naših tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pešadije M-80, uključujući rezervne delove i municiju. Finansijska sredstva koja će Republika Hrvatska dobiti od Nemačke za ove tenkove i borbena vozila biće iskorišćena za kupovinu Leoparda, pa bi za taj iznos bila umanjena ukupna cena nabavke Leoparda 2A8.

Svi ostali detalji, kao i cena tog posla biće objavljeni nakon potpisivanja ugovora.

Do sredine novembra hrvatska Vlada treba da donese i formalnu odluku o višegodišnjem finansiranju nabavke Leoparda 2.

Ovakav ugovor je dobar za sve tri strane, Hrvatska ulazi u zajednički program nabavke tenkova pod povoljnijim uslovima, Nemačkoj je omogućeno povećanje proizvodnih kapaciteta, što znači nove linije za Leoparde 2A8, a Ukrajina dobija dobro održavane tenkove i borbena vozila koja ne zahtevaju dodatnu obuku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: