Region 0

25.10.2024.

13:51

Da li će srpski biti izglasan za službeni jezik u Crnoj Gori?

Ministar sporta i mladih u vladi Crne Gore Dragoslav Šćekić izjavio je danas da očekuje dvotrećinsku podršku u parlamentu te zemlje za izmene Ustava, kojima bi srpski jezik bio proglašen službenim.

Izvor: Tanjug

Da li će srpski biti izglasan za službeni jezik u Crnoj Gori?
depositphotos, underworld1

Podeli:

"Nedvosmisleno smatram da srpski jezik treba da bude službeni, ako poštujemo građane svoje države i njihove potrebe. Isto bih rekao da je u pitanju bilo koji drugi narod. Smatram da svi subjekti koji poštuju osećanja svojih građana i broj u kojem su se izjasnili, moraju dati podršku. Ako se partije izjašnjavaju kao građanske, moraju uvažiti tu činjenicu", rekao je Šćekić za podgoričke Vijesti.

Šćekić, koji je i potpredsednik crnogorske Socijalističke narodne partije (SNP) kaže da lider Albanskog foruma, potpredsednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ima pravo da se bori za prava svog naroda i da je to normalno, ali da mora da uvaži i prava svih ostalih naroda "ako želi da se ponaša realno i odgovorno prema ostalim stanovnicima Crne Gore".

On je, komentarišući izjavu Đeljošaja da bi pokušaji da se promeni nacionalna struktura Crne Gore naišli na "žestok odgovor", ocenio da je ona "malo gruba i sebična" i pozvao ga "da u tom pravcu ipak malo spusti loptu".

"Ne govorim o njegovom odnosu prema određenim političkim subjektima, već generalno o odnosu prema određenom narodu, u ovom slučaju prema građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi, a i onim drugima koji se ne izjašnjavaju tako, a govore srpskim jezikom. Nije u redu da se borimo za svoja prava, a uskraćujemo ih drugima", zaključio je Šćekić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: