Region 0

25.10.2024.

9:10

Nakon "terorizma" alarmirana policija: Poginut nivo bezbenosti u Bosanskoj Krupi

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak izjavio je danas da je nakon napada u Bosanskoj Krupi, koji su vlasti okarakterisale kao teroristički, podignut nivo bezbednosti i da će biti povećano prisustvo policije na terenu.

Izvor: RTS, Tanjug

Nakon "terorizma" alarmirana policija: Poginut nivo bezbenosti u Bosanskoj Krupi
Tanjug/AP Photo/Edvin Zulic

Podeli:

Podsetiomo se sinoć je Maloletni E. S. (15) u napadu na Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi ubio jednog i ranio drugog policajca radikalno instruisani islamski verski fanatik, tvrdi za ATV izvor blizak istrazi.

"Policija će biti maksimalno na terenu kako bi sve osobe koje počine krivična dela lišili slobode. Uradićemo i maksimalno na preventivi koliko se u ovakvim slučajevima može uraditi. Ostalo je u nadležnosti tužilaštva kao i sudova koji treba da izriču maksimalne kazne za ovakve slučajeve", naveo je Isak, preneo je sarajevski Klix.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović rekao je za Klix.ba da će nakon istrage biti utvrđeni tačni uzroci i motivi napada.

Kako se otkrilo "Nakon ubistva policajaca istražioci su došli do poruka u kojima je napadač Еlmir S. naveo da su razlozi zbog kojih napada policiju 'podržavanje cionista, želja za Еvropskom unijom, ubijanje nevinih muslimana i ubistvo šejha Jusufa Barčića (vođa i osnivač selefijskog pokreta u BiH koji je 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u Tuzli)'", saopštio je izvor za ATV.

Isti izvor je naveo da napadač potiče iz porodice čiji je otac pripadnik vehabijskog pokreta, a sa istomišljenicima je često viđan u jednom kafiću u Bosanskoj Krupi.

Da se radi o islamskom ekstremisti ukazuje i njegov Fejsbuk profil koji je prepun islamističkih obeležja, navodi ATV. Kako se precizira, na pozadiskoj fotografiji profila nalazi se zastava "Abdulah Azam" brigade, odnosno militantne grupe koja je deo Al Kaide u Libanu.

Uviđajne radnje koje su obavili kantonalni tužilac i istražitelj Sektora kriminalističke policije trajale su od 22.45 do 00:30 sati i završene su.

"Tužilaštvo se izjasnilo da u opisanom događaju postoje obeležja krivičnog dela iz člana 201. Krivičnog zakona FBiH, odnosno 'terorizam'. Istraga i dalje ide svojim tokom radi utvrđivanja uzroka i motiva", rekao je portparol MUP-a Unsko-Sanskog Kantona Adnan Beganović.

Na ulicama Bosanske Krupe jutros je veliki broj pripadnika policije, na terenu su pripadnici Specijalne jedinice, uniformisane policije, kao i inspektori MUP-a USK.

Podsetimo, maloletnik koji je sinoć u Bosanskoj Krupi ubio jednog policajca, a drugog ranio ima 15 godina i uhapšen je, saopšteno je iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

"Nažalost napad je bio u Bosanskoj Krupi u policijskoj stanici. Napadnuta su dva policijska službenika. Osoba je maloletna", rekao je portparol kantonalnog MUP-a Adnan Beganović.

Napad je izvršio hladnim oružjem, prvo je napao policajca kojeg je ubio, a zatim se umešao i povređeni policajac. Prema nezvaničnim informacijama, ranjeni policajac je stabilno i nalazi se u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubljankić“, prenosi RTRS.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: