Region 9

20.10.2024.

10:59

Milanović predviđa veliki napad svetske sile: "Bićemo uvučeni u novi ciklus rata"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je trenutnu geopolitičku situaciju, naglašavajući da bi mogući napad Izraela na Iran mogao imati ozbiljne posledice po svetski mir i ekonomiju, ali i cene nafte koje utiču na i na Zapadni Balkan.

Izvor: Večernji list

Milanović predviđa veliki napad svetske sile: "Bićemo uvučeni u novi ciklus rata"
EPA-EFE/ADAM GRAY

Podeli:

"Pred nama su događaji koje mogu imati nesaglediv uticaj na svetski mir, poredak, globalnu ekonomiju, ako izraelska vlast odluči da napadne Iran u sledeće dve nedelje. Poznavajući njihove metode rada i delovanja, to bi mogli da učine jedno nedelju dana pre američkih izbora i tako probaju da uvuku svet u novi ciklus rata, a nama dignu cene nafte na 300 dolara. Ovo nisu nerealne stvari, ovo se događa pred našim očima", rekao je Zoran Milanović.

"To se danas smatra rusofobijom ili putinizmom"

"Rat u Ukrajini je, nažalost, pri kraju i, nažalost, onako kako se jedino i mogao završiti, o čemu dosta ljudi govori već dve i po godine, ali to se valjda danas smatra rusofobijom ili putinizmom. To je slepilo, to je vrlo neozbiljno i opasno ponašanje", kazao je pa poslao jasnu poruku: "Ja ću Hrvatsku držati van takvih sukoba i tamo gde nam nije mesto i tamo gde ne treba da budemo, nećemo biti".

Milanović je prethodno odobri da odobri da hrvatski vojnici budu prisutni u Ukrajini.

Milanović: Dok sam ja predsednik, Hrvati neće u Ukrajinu

On je u Tivtu, nakon samita Brdo Brioni, odgovarajući na pitanja novinara, govorio i o raspoređivanju snaga Hrvatske u Ukrajini i ponovio da dok je on predsednik Hrvatske, neće potpisati da hrvatski vojnici budu prisutni u Ukrajini.

Milanović je stava da je rat u Ukrajini otišao od prvog dana u katastrofalnom smeru, za šta smo, kako je kazao, svi krivi i ponovio da NATO svojom novom aktivnošću NSATU misije ulazi u ratni sukob u Ukrajini.

"Rat je otišao od prvog dana u neželjenom i katastrofalnom pravcu za Ukrajinu. Poginulo je i osakaćeno pola miliona muškaraca i sada je potrebno šta? Da bude ubijeno ili osakaćeno još 50.000? Hoće li to biti dovoljno da se nečiji apetiti zadovolje? Vašingtonski, moskovski, je li to dovoljno?", upitao je Milanović, pozivajući se najnoviju NATO aktivnost bezbednosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU) za koju je već i ranije rekao da znači ulazak u rat.

Poručio je "onima koji žele rat" da tamo šalju svoju decu, dok on smatra da sukob treba rešiti diplomatskim putem i da "neće dobro završiti za one koji su ga sa zapadne strane vodili".

Plenković: Zanima ne kakav dil Milanović ima sa Putinom

Na odluku Milanovića da ne potpiše odobrenje za odlazak hrvatskih vojnika u Ukrajinu, reagovao je i premijer Andrej Plenković, rekavši da ga zanima kakav dil Milanović ima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sve u vezi sa Milanovićem mu izgleda zabrinjavajuće, rekao je Plenković i dodao da predsednik Hrvatske "glumata".

"Zanima me koji dil s Vladimirom Putinom ima Milanović. Zato mi je to nojevsko ponašanje SDP-ovaca više za žaljenje. Valjda to rade na talasu anketa koje, za mene iznenađujuće, su proruski orijentisane. Evo, sad kad imaju Roberta Hranja, neka im održi mali seminar o tome šta je NATO i šta se događa u Ukrajini", kazao je Plenković.

Istakao je da je nezadovoljan time što po 75. put čita na portalima da je njegov sukob sa Milanovićem zbog slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

"Moraš biti debil da u nekom mediju napišeš da se hrvatski vojnici šalju u Ukrajinu. Takvo bezobrazno i namerno dezinformisanje je deo hibridnog rata s kojim imamo problema u Hrvatskoj. Bilo bi dobro da nojevi progledaju", rekao je Plenković.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: