Region 3

18.10.2024.

12:45

Štir: Ni hrvatski vojnik, ni NATO ne žele da budu u direktnom sukobu sa Rusijom

Hrvatski evroparlamentarac i nekadašnji hrvatski šef diplomatije Davor Ivo Štir izjavio da je predsednik Republike Zoran Milanović plasirao lažnu informaciju o učešću hrvatskih vojnika u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Štir: Ni hrvatski vojnik, ni NATO ne žele da budu u direktnom sukobu sa Rusijom
Shutterstock/Bumble Dee

Podeli:

Naime, učešća Hrvatske u misiji NSATU, postala je još jedna tačka razdora između Banskih dvora i Pantovčaka.

Štir smatra da je Milanović laž o učešću hrvatskih oficira u Ukrajini plasirao zarad prikupljanja političkih poena i ističe da to nije tačno i da nije u planu da se hrvatski vojnici upućuju u Ukrajinu.

Ni hrvatski vojnik ni NATO savez ne želi da bude u direktnom sukobu sa Rusijom. Da, podržati Ukrajinu, ali Ukrajinci su ti koji brane zemlju, a saveznici daju podršku", rekao je Štir.

Lošim smatra to što se zarad prikupljanja političkih poena u kamapanji na kocku stavlja i spoljna politika i ugled Hrvatske.

Ustav predvidja da predsednik bude iznad stranačkih sukoba, moja najveća kritika Milanoviću je što se ne ponaša kao predsednik, ne stavlja se iznad, nego sebe pozicionira kao šefa opozicije, time oponira vladi, ali uzurpira i mesto opozicije i nije ni čudo to što je ljudi doživljavaju kao slabu jer je u senci Milanovića, rekao je Štir.

Komentarišući "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Štir je istakao da je perspektiva Ukrajine u članstvo NATO otvorena, ali da je najpre potrebno završiti rat.
Perspektiva za članstvo je otvorena za Ukrajinu, ali prvo treba završiti rat, a za to je potrebno da Rusija prihvati da više ne napada Ukrajinu. Rat bi se mogao sutra završiti da Vladimir Putin to odluči, rekao je Štir.

On je gostujući na zagrebačkoj N1 tv. rekao da je ideja dovesti ruskog predsednika Vladimira Putina da dodje do mira, a za to Ukrajina, kako kaže, mora imati što jaču poziciju da bi "Moskvi bilo jasno da vojnom silom neće te ciljeve ostvariti.

Podsetio je da je ruski glavni cilj bio u nekoliko dana zauzeti i vratiti Ukrajinu u ono što nazivaju "ruski svet".

To se nije dogodilo, ali Rusija i dalje ima taj cilj. Kad bi odustala od toga, kad bi videla, a polako mislim da je jasno da to neće moći ostvariti, da se stvore uslovi za prave sadržajne mirovne pregovore, kazao je Štir komentarišući plan Zelenskog u pet tačaka.

Štir smatra da su "ključevi toga u Moskvi". "Oni su pkrenuli rat, oni ga mogu i zaustaviti", naveo je.

Naglašava da Ukrajina treba biti u što boljoj poziciji što se nastoji postići kontinuiranom zapadnom pomoći i podrškom.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: