Region 0

16.10.2024.

14:25

Izetbegović i Mladić - isto? Sarajevo "na aparatima" zbog izjave Šmita

Izjava Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, kojom je u istu ravan stavio Aliju Izetbegovića, prvog predsednika Predsedništva BiH i generala VRS Ratka Mladića, uznemirio je Bošnjake u BiH.

Izvor: Tanjug

Izetbegović i Mladić - isto? Sarajevo "na aparatima" zbog izjave Šmita
Profimedia

Podeli:

Sarajevski portal Klix piše da pomenuta izjava Šmita govori o njegovoj površnosti kada je u pitanju poslednji rat na prostoru BiH.

"Dakle, visoki predstavnik je došao u BiH, a uopšte nije proučio zemlju u koju dolazi. Nije analizirao niti prostudirao sve njene specifičnosti, istoriju, sličnosti i razlike. Jer da jeste i da poznaje detalje rata od 1992. do 1995. godine znao bi kakva je bila prvo pozicija, a zatim uloga i postratna ostavština Alije Izetbegovića.

Isto tako bi znao kakva je bila uloga u ratu i nakon rata zločinca Ratka Mladića", piše Klix i dodaje:

"Ali, za Šmita je to sve manje-više nebitno jer time ne želi da se bavi. Pa kako onda verovati visokom predstavniku da zna šta radi kada najavljuje da će se boriti za sprovođenje zakona koji zabranjuje negiranje genocida? Kako mu verovati kada tako olako generalizuje i najavljuje neki novi pristup udžbenicima istorije i to u naredne dve godine".

Portal piše da je izazov kako u ovakvom ustrojstvu države, i još uvek različitim pogledima na istoriju, gde se negira genocid i gde se slave ratni zločinci i u udžbenicima ih se predstavlja kao pozitivne ličnosti, pronaći pravi pristup. Ali taj pristup ne može biti traženjem paralela tamo gde ih nema. To je, kažu, u najmanju ruku nepoštovanje.

"A visoki predstavnik, ako je dobio mandat međunarodne zajednice, dobio ga je uz poverenje da će raditi profesionalno uz poznavanje svih specifičnosti zemlje u koju je došao. Jer ako Šmit ne poznaje korice knjige koju čita, kako će tek znati za detalje o kojima mora biti upućen", navodi portal.

Šmit je, navode, u BiH kao visoki predstavnik došao u avgustu 2021. godine i bio je opšteprihvaćen od Bošnjaka i Hrvata.

U Republici Srpskoj Šmit nije priznat jer njegovo imenovanje za visokog predstavnika nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Šmit je gostujući na federalnim medijima govorio o obrazovnom programu u Srpskoj i o dugogodišnjem problemu u FBiH "dve škole pod jednim krovom", povukao  paralelu kako je neprihvatljivo da se objavljuju i stavljaju slike Alije Izetbegovića i Ratka Mladića.

"Dajte, poklonite ovoj deci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da treba imati konferenciju i raditi s akademicima o tome šta je istorija i šta možemo ponuditi novim generacijama", rekao je, između ostalog, Šmit.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: